Vaatajate ette tuleb näidend noorest Jaan Tõnissonist

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loone Otsa mononäidendi luges raekoja saalis ette näitleja Mihkel Tikerpalu.
Loone Otsa mononäidendi luges raekoja saalis ette näitleja Mihkel Tikerpalu. Foto: Margus Ansu

Loone Ots on kirjutanud näidendi «Üksi lehekuu põues» ning võtnud selles vaatluse alla Jaan Tõnissoni nooruse ja tegevuse enne seda, kui ta asus juhtima Postimeest. Suurmehe äsjast 150. sünniaastapäeva silmas pidades luges näitleja Mihkel Tikerpalu teksti kutsutud vaatajaskonnale ette Tartu raekoja saalis.

Tikerpalu sõnul on Jaan Tõnisson – nõnda nagu teisedki omaaegse Eesti Vabariigi poliitikud ja riigitegelased – tänapäeval üsna heroiseeritud. «Samas oli tegemist tavalise inimesega, kelles lisaks aatelisusele ja patriotismile lõid aeg-ajalt välja ka kired ja emotsioonid,» lisas ta.

Loone Otsa kirjutatud mononäidend «Üksi lehekuu põues» pöörabki suuremat tähelepanu just Tõnissoni inimlikule poolele, tutvustades tema suhteid tollaste kultuuri- ja poliitikategelaste, aga ka naistega. Ühtaegu kuulaja-vaataja näidendist aimu Tõnissoni eluloost ja teekonnast suurmehe staatusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles