Lugejad hääletasid Tartu ja Tartumaa aasta tooteks nutika rõdupiirde

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2018. aasta toode on Innore päikesepaneelidega rõdupiire. Pildil Innore OÜ juhatuse liikmed (vasakult) Tõnis Kaukvere, Siim Persidski, Lehar Kudu ja Kristjan Igasta.
2018. aasta toode on Innore päikesepaneelidega rõdupiire. Pildil Innore OÜ juhatuse liikmed (vasakult) Tõnis Kaukvere, Siim Persidski, Lehar Kudu ja Kristjan Igasta. Foto: Sille Annuk
  • Tartu ja Tartumaa aasta toodet aitas valida 3517 inimest.
  • Päikesepaneelidega piirded annavad parima efekti suurtes kortermajades.

Tartu Postimehe ja Tartu ärinõuandla korraldatud konkursi «Aasta toode 2018» võitis ülekaalukalt Tartus tegutseva osaühingu Innore nutikas päikesepaneelidega rõdupiire.

Tartus tegutsev osaühing Innore projekteerib, toodab ja paigaldab peamiselt rõdu- ja trepipiirdeid, trepikonstruktsioone ja klaasvaheseinu. Sel aastal mõtlesid ettevõtte insenerid välja elektrienergiat tootva päikesepaneelidega rõdupiirde Innore Solar.

Innore juhatuse liige Tõnis Kaukvere selgitas, et seni on piirded olnud ehitusprojektides puhtalt kuluüksused. Integreeritud päikesepaneelid loovad aga võimaluse kulutatud raha tagasi saada ning lisa teenida. See annab võimaluse vaadelda rõdupiirdeid täiesti uue nurga alt – investeeringuna.

Rõdupiirete tootearendus käib praegugi. «Esimeste suuremate projektidega soovime maha saada järgmisel aastal,» selgitas Kaukvere.

Tulevikus on tõenäoliselt päikesepaneelid katuste, fassaadide ja rõdupiirete loomulik osa.

Energiatõus lahendus

Päikesepaneelidega rõdupiirde arenduse idee tuli sellest, et piirete pinda on kortermajade rõdudel küllaltki palju ning seda võiks paremini kasutada. «Tegemist on nutika lahendusega, kus rõdupiirdes on tavalised klaasid asendatud klaas-klaas-tüüpi päikesepaneelidega. See võimaldab rõdupiirete pinda targalt ära kasutada ning panna hoone lõunapoolsetel külgedel asetsevad rõdud elektrienergiat tootma,» märkis Kaukvere. Nii on võimalik vähendada hoone kommunaalkulusid, tõsta energiatõhusust ja -klassi. Ka aitab see kaasa rohelise mõtteviisi edendamisele.

Tavalise rõdupiirdega võrreldes on toode üksjagu keerukam, sest lisaks piiretele esitatavatele nõuetele peab toode vastama ka päikesepaneelidega tootele kehtivatele nõuetele.

«Kõige olulisem faktor on ohutus,» rõhutas Kaukvere. Ta lisas, et rõdupiire peab vastama teatud tugevusnõuetele, et takistada inimest rõdult alla kukkumast. Päikesepaneelide integreerimisel tootesse lisandub mitmeid nüansse, sest see peab olema ka elektriliselt ohutu. Veel peab päikese paneelide süsteemi ühendama hoone üldelektrivõrku, ning see omakorda nõuab elektriprojekti.

Päikesepaneelidega rõdupiirded on mõeldud eeskätt kaasaegsetele kortermajadele, kus rõdud jäävad lõuna poole, kuid ka vanemate kortermajade renoveerimisprojektides on võimalik kasutada päi kesepaneelidega piirdeid, et suurendada hoone energiatõhusust. Toodet saab kasutada niisamuti tootmis- või büroohoonetel ning eramajadel, kui päikesepoolsete rõdude või terasside piirete pinda on piisavalt.

Päikesepaneelidega rõdupiirdeid on võimalik ühtse süsteemina tööle panna koos katusele või fassaadile paigaldatud päikesepaneelidega. Nii on eramajade projektides võimalik saada piisav võimsus ka väiksemate pindade korral. Päikesepaneelidega rõdupiirete tasuvus on projektipõhiselt individuaalne.

«Mida rohkem on piirdeid, seda suurem on süsteemi võimsus,» selgitas Kaukvere. Peale võimsuse on tähtis efektiivsus, mida mõjutab geograafiline asukoht, ilmakaar ning varjud, mis võivad majale langeda.

Suurematel kortermajadel võib lõunaküljel olevate piirete pinda olla isegi 400–500 ruutmeetrit. «Sellistel hoonetel võib kogu süsteemi võimsus tulla umbes 70 kilovatti ning aastane tootlikkus 45 000 – 55 000 kilovatt-tundi, mis on arvestatav panus, kui pidada maja aastast elektritarbimist silmas,» rääkis Innore juhatuse liige.

Ta lisas, et mõistlik ongi lahendus kujundada elektritarbimise põhjal. «Meie vööndis on päikesepaneelide tootlikkus aasta jooksul ebaühtlane, enamik energiast toodetakse veebruari keskpaigast oktoobri keskpaigani, seepärast hinnatakse päikesepaneelide tasuvust terve aasta tootlikkuse põhjal.»

Esimene Innore Solar päikese­paneelidega rõdupiire Eestis asub Tartumaal.
Esimene Innore Solar päikese­paneelidega rõdupiire Eestis asub Tartumaal. Foto: Innore OÜ

Soodsam hind

Innore peamised sihtturud on Eesti, Rootsi, Norra ja Soome. Skandinaavias tekib tänu mägisele maastikule palju ilusaid vaateid, mistõttu rõdud ja terrassid on eriti populaarsed. Enamjaolt projekteeritakse rõdud maja lõunaküljele, ja see annab võimaluse kasutada päikesepaneelidega piirdelahendust paljudes projektides.

Kaukvere selgitas, et rõdupaneelid on maapinnaga 90-kraadise nurga all, ideaalseks loetakse olenevalt asukohast 43-44-kraadist kaldenurka. Samas paistab meie geograafilise asukoha tõttu päike arvestatava osa aastast üsna terava nurga alt.

«Nii on näiteks märtsikuu päikesepaneelidega rõdupiiretel üks parima tootlikkusega kuu,» täpsustas Kaukvere.

Ta lisas, et jahedam ilm aitab samuti paneelide tootlikkust suurendada. «Märtsis on elektritarbimine suvekuudega võrreldes suurem, seega ei ole 90-kraadine kaldenurk meie oludes nii suureks miinuseks. Ka ei ole vaja piirdeid kaldenurga tõttu lumest puhastada,» lisas ta.

Päikesepaneelidega rõdupiirdeid linnapildis praegu sisuliselt näha ei ole. Internetist otsides leiab palju infot analoogsete toodete kohta Euroopas ja USAs.

Innore juhatuse liige lisas, et enamik neist on ühel arendusprojektil põhinevad kallid lahendused, mistõttu ei ole toode leidnud laialdast kasutust. «Ega päikesepaneelid ja piirded ole iseenesest uued asjad, mõlemad on turul juba pikka aega,» märkis Kaukvere. Põhjus, miks need pole laia kasutust leidnud, on kõrge hind.

Innore Solari toode eristub ettevõtte juhtide sõnul selle poolest, et eesmärk on kuluefektiivne lahendus, mis võimaldab pakkuda toodet taskukohase hinnaga. Päikeseenergia tootmiseks vajalike tarvikute ja seadmete hinnad on viimastel aastatel olnud ka langustrendis, mis aitab kaasa parema tasuvusaja saavutamisele ja muudab toote atraktiivsemaks.

«Tulevikus on tõenäoliselt päikesepaneelid katustel, fassaadidel ja rõdupiiretel loomulik osa kaasaegsest majast. Energiasäästlikkus kujuneb kodu soetajale tõenäoliselt järjest tähtsamaks, sest ühel hetkel võivad päikeseenergia lahendustega maja kommunaalkulud olla aastas märgatavalt madalamad kui muidu. Siis saab nišitootest laiatarbekaup, nagu seda on juhtunud arvutite, mobiiltelefonide või teiste innovaatiliste toodetega,» arvas Kaukvere.

Konkurss

Tartu Postimees viis Tartu ärinõuandla abil Tartu ja Tartumaa 2018. aasta toote konkursi läbi oktoobris ja novembris. Esmalt said kandidaate esitada lehelugejad, ajakirjanikud ning ettevõtluse arendamise spetsialistid. Finaali pääses kümme toodet, mille valis välja toimetus ärinõuandla asjatundjate abiga. Konkursi tingimusetes ei tehtud vahet tooterühmadel – kõik ettepanekud läksid lõpphääletusel võistlustulle võrdsetel alustel, olgu siis tegu mõne toiduaine, tehnoloogilise seadme, teenuse või millegi sootuks üllatavaga.

Rahvahääletus leidis aset Tartu Postimehe veebilehel ning sellest võttis osa 3517 inimest.

Hääletuse tulemus:

1. Päikesepaneelidega rõdupiire Innore Solar (Innore OÜ) (1144)

2. Ristkiht-puitpaneelid MHM (OÜ EstHus) (1039)

3. Tark- ja riistvara ettevõtete tootmisefektiivsuse mõõtmiseks (OÜ GlobalReader) (505)

4. Lehekogur Foresteel (OÜ Steel Lab) (337)

5. Laabijuust Andre Grand Old (OÜ Andre Juustufarm) (154)

6. Degritter – masin vinüülheliplaatide automaatseks puhastamiseks (OÜ Degritter) (125)

7. Infosüsteem rohumaade niitmise tuvastamiseks satelliidipiltidelt (OÜ KappaZeta) (66)

8. Külmutatud ahvena- ja kohafileed Rannapuura (OÜ Kallaste Kalur) (53)

9. India pähkli võie Kašu (Natty OÜ) (50)

10. Kalapuhastaja Soomusfrees (FIE Hando Kruuv) (44)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles