2019. aasta samblaks sai Wulfi turbasammal

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wulfi turbasammal.
Wulfi turbasammal. Foto: Kai Vellak / efloora.ut.ee

Eesti samblasõbrad valisid aastalõpu koosolekul poole tosina kandidaadi hulgast aasta sammalt 2019. Väljavalituks osutus Wulfi turbasammal (Sphagnum wulfianum), teatas Tartu ülikooli taimeökoloogia vanemteadur Kai Vellak.

Wulfi turbasammal on Kai Vellaku andmeil üks neljast Eestis kaitse all olevast turbasamblaliigist. Seda liiki on 1860. aastal kirjeldanud maailmale Tartu kooliõpetaja K. G. Girgensohn. Nime sai see turbasammal Tähtvere mõisniku K. E. R. von Wulfi auks, kelle maadelt liik koguti ja teaduslikult kirjeldati.

Eesti e-floora andmeil kasvab Wulfi turbasammal hõredate mätastena või tiheda muruna rabastunud ja soostunud okasmetsades, harvem soode äärealadel puude varjus. Tema levikut ohustab metsade kuivendamine, puuliikide osakaalu muutmine metsades, vanade metsade ja suurte puude kadumine ning lageraied.

Eesti samblasõbrad valivad aasta sammalt aastast 2017. Esimesena pälvis sellise suure tähelepanu harilik karusammal ehk käolina, lõppeva aasta sammal on harilik laanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles