Uus ravimtaimede raamat jagab teadusuuringutel põhinevaid retsepte

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorid Kristel Vilbaste ja Ain Raal oma teosega.
Autorid Kristel Vilbaste ja Ain Raal oma teosega. Foto: Tartu Ülikool

Täna Tartu ülikooli farmaatsiainstituudis esitletud teos «Eesti ravimtaimed» annab võimaluse teha lähemat tutvust armastatud ravimtaimedega ning sisaldab ka retsepte, mis tuginevad uusimatele teadusuuringutele.

«Eesti ravimtaimede» ühe autori, Tartu Ülikooli farmakognoosia professori Ain Raali sõnul sai raamatusse valitud 80 praegu Eesti rahva seas kõige kasutatavamat ravimtaime.

Raamatus on täpsed liigikirjeldused ja tõetruud joonistused, taimede rahvapärased nimed ja huvitavad rahvameditsiinis kasutamise viisid. Samuti on selles tänapäevane tõenduspõhine teave taimede keemilise koostise, toimete, kasutusvõimaluste ja võimalike ohtude kohta ning retseptid nende kasutamiseks.

Ravimtaimed valiti mitme küsitluse põhjal, samuti analüüsiti varasemate ravimtaimeraamatute sisu, tänapäeva rahvusvahelisi ravimtaimeraamatuid ja Euroopa Ravimiameti hinnanguid.

«Need on Eestis kõige enam kasutatavad taimed, kuid need ei pruugi sobida sugugi igale inimesele. Kindlasti tuleb lugeda ka vastunäidustusi ja ravimtaimede koostoimet ravimitega,» selgitas Ain Raal.

Raali sõnul on enamiku ravimtaimede keemiline koostis tänapäeval põhjalikult läbi uuritud ning tuntakse kümneid ja isegi sadu konkreetse droogi koostisaineid. Selles raamatus on välja toodud vaid kõige tähtsamad neist, lähtudes farmakognostilisest klassifikatsioonisüsteemist, kuhu need koostisained bioloogiliselt aktiivsete ainete rühmadena on paigutatud.

Raamat on omamoodi jätk Johannes Tammeoru, Oskar Koogi ja Gustav Vilbaste viies trükis ilmunud ülimenukale raamatule «Eesti NSV ravimtaimed», kuid sisaldab täiesti uut teavet. Teos on illustreeritud Helje Eelma loodud originaalsete värviliste taimepiltidega.

Täna esitletud teosel «Eesti ravimtaimede» on kolm autorit - Ain Raal, Mikk Sarv ja Kristel Vilbaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles