Tamme gümnaasiumis demonstreeriti koristaja- ning tsirkuserobotit

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudeng demonstreeris robotit, mis kannab vett.
Tudeng demonstreeris robotit, mis kannab vett. Foto: TÜ tehnoloogiainstituut

17. detsembril esitlesid Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi bakalaureusetudengid praktikumis tehtud roboteid kooliõpilastele Tamme gümnaasiumi aatriumis.

«Alles pool aastat tagasi olid needsamad tudengid, kes siin oma töid esitavad, samamoodi gümnaasiumi abituriendid, kuid juba pool aastat hiljem on nad enda kätega valmis teinud oma esimese roboti,» ütles tehnoloogiainstituudi robootika dotsent Karl Kruusamäe.

Tamme gümnaasiumis korraldatud üritusega soovis tehnoloogiainstituut kooliõpilaste hulgas müüti murda, et ülikoolides toimuv on väga teoreetiline ja praktilist osa on vähem. Esmakursuslased valmistasid täna esitletud robotid juba esimese semestri jooksul.

Tamme gümnaasiumi direktor Ain Tõnisson märkis, et tudengite kohalolu aitab tulevikuvaateid selgemas perspektiivis näha. «On ju ka meil tehnoloogia- ja infotehnoloogiasuund, kus tegeldakse nii robootika kui ka programmeerimisega.»

«Tudengid on sellest üritusest võitnud nii või naa,» sõnas ürituse eestvedaja õppejõud Janno Jõgeva. «Ainekavas on tudengitel palju väiksemaid etappe, et oma projekt esitada. Enamik neist etappidest on juba läbitud: projekti idee väljamõtlemine, idee esitlus, teostus, ka projekti jaoks plakatite disainimine,» lisas ta.

Tamme gümnaasiumi õpilastele näitasid tudengid täna 17 robootikaprojekti. Enim tähelepanu pälvisid kasvuhoonerobot ja pingpongi pallide etteviskaja. Esitleti ka mitut koristajarobotit, veekandjat, häälvastusel töötavat robotit, «inimese jälitajat» robotit, labürindikõndijat ja tsirkuserobotit.

Tartu ülikooli tehnoloogiainstituut on 2001. aastal loodud teadus- ja arendusasutus, mis kuulub loodus- ja täppisteaduste valdkonda ja mille põhiülesanne on õppe- ja teadustöö. Tehnoloogiainstituudi uurimisprojektid on praktilise suunitlusega: arendada uusi tehnoloogiaid, mida saaks kasutada praktiliste probleemide lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles