Huvi tasuta õigusabi vastu jäi kesiseks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Eesti Juristide Liidu korraldatud kolmapäevane tasuta nõupäev Tartu raekojas jäi eeldatust mitu korda kesisemaks, kuid õigusabi sai siiski ligi seitsekümmend valdavalt vanemaealist inimest.

Juristide liidu direktor Krista Paal ütles, et kolmeteistkümnelt juristilt sai viie tunni jooksul tasuta nõu 69 inimest. Kevadisest Tallinna nõupäeva kogemusest lähtudes eeldas aga liit vähemalt paarisaja huvilise kohaletulekut, teenindada oleks jõutud rohkemgi.

«Nõustamispäevast teavitasime Tartu Ekspressis ja info oli üleval nii Tartu, Jõgeva, Viljandi, Võru, Põlva kui ka Valga linna kodulehel,» loetles Paal. «Võib-olla jäi meediakajastus tõesti natuke nõrgaks.»

Tooni annavad võlad

Paali sõnul lähtus juristide liit tasuta nõustamispäevi korraldama hakates veendumusest, et on palju inimesi, kellel ei jätku raha kvalifitseeritud õigusabi eest maksmiseks ning kellest suur osa vajab juristi nõuannet just võlakriisist väljasiplemiseks.

Värske Tartu-kogemus tõestas, et enim on just võlaõiguslikke probleeme: lepingute lõpetamisega, lepingutasude maksmise ja kättesaamisega.

«Üks juhtum võttis ka väga konkreetse suuna. Meie nõustaja helistas tööandjale ja käskis meilt nõu küsinud inimesele saamata jäänud töötasu välja maksta,» rääkis Krista Paal. «Inimest oli lihtsalt petetud.»

Paali kinnitusel küsiti palju ka pärimise ning kinkelepingute vormistamise kohta. Korteriühistuis on aga rohkelt probleeme ühistuliikmeilt võlgade sissenõudmise ning ühistujuhtide umbusaldamisega.

Kaheteistkümnendat aastat järjest pakub Tartus igapäevast tasuta õigusabi tudengite õigusbüroo, andes praktikat Tartu Ülikooli kolmanda aasta juuratudengitele. Sügissemestril on büroo Näituse tänava Iuridicumis avatud 10. detsembrini.

Krista Paali sõnul eristub juristide liidu pakutav õigusnõu tudengite omast eeskätt kvalifitseerituse, aga ka pika tööpraktika poolest. Projekti kaasatud notareil, advokaatidel, võlanõustajail, kohtutäitureil, töö- ja perekonnaõiguse spetsialistidel on juuras vähemalt magistrikraad.

Jätk teistes linnades

Toetudes Avatud Eesti Fondile, kes katab tasu saamata nõu andvate juristide sõidu- ja toitlustuskulud, jätkuvad nõustamispäevad teistes Eesti linnades.

«Meie liidu juriste motiveerib soov anda õigusabi kõigile, kes seda vajavad,» kinnitas Paal. «Tahame kaevata ka auku müüti, et juristid on täissöönud, uhked ja upsakad. Oleme siiski näoga inimeste poole ja aitame neid palju just kolmanda sektori kaudu.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles