Pimedast veemõõdusambast säilib vaid välimus (1)

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samba viimane, ühe külje tabloo töötas pisut veel selle aasta alguses.
Samba viimane, ühe külje tabloo töötas pisut veel selle aasta alguses. Foto: Sille Annuk

Emajõe ääres Kaarsilla lähedal kõrguv veemõõdusammas ei näita juba tükk aega midagi, napilt seitse aastat vastu pidanud samba kõik kolm külge on pimedad. Eile kuulutas riigi tugiteenuste keskus välja hanke, et leida uue ilmasamba tegija.

Kui selle aasta alguses kavatses Emajõe veemõõdusamba omanik keskkonnaagentuur selle täies tükis maha võtta ja uue rajatisega asendada, siis nüüd on plaanid muutunud. Keskkonnaagentuur soovib tellida Tartus asuva ilmasamba tehnilise ja tehnoloogilise lahenduse olemasolevat metallkarkassi kasutades ja säilitades olemasoleva veemõõdusamba välisilme, ütleb riigihanke lühikirjeldus.

Samba kõigile kolmele küljele tulevad purunemis- ja ilmastikukindla klaasiga tabloo ning ekraan, mis peavad meie ilmaoludes vastu panema nii kõvale külmale kui kõvale kuumale. Iga ilmaga ja iga kell töötavad tablood hakkavad näitama õhutemperatuuri, tuule kiirust, kuupäeva ja kellaaega ning Emajõe hetketaset võrdluses tavapärase veetaseme ning ka kõrgeima ja madalaima veetasemega. Tabloo peab selgelt ja arusaadavalt edastama ka hoiatusi, näiteks kui veetase muutub inimesele või keskkonnale ohtlikuks. Kõik andmed tagab keskkonnaagentuur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles