Pangaautomaadist avastati võltsimistunnustega rahatäht

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50 eurot.
50 eurot. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Esmaspäeval avastati Tartus Ülikooli tänava tänava pangaautomaadist võltsimistunnustega 50-eurone rahatäht, mis saadeti ekspertiisi.

Viimase poole aasta jooksul on politseile Tartumaalt teada antud 15 valerahajuhtumist. «Võrreldes varasemate aastatega on teateid valeraha kohta palju vähemaks jäänud,» ütles Lõuna prefektuuri vanemuurija Maris Orgusaar. Ta lisas, et valeraha on vähemaks jäänud kolmel põhjusel. Esiteks on suurenenud inimeste teadlikkus ja tähelepanelikkus sularahaga arveldamisel, teiseks on väga paljud kaupmehed omale soetanud korralikud sularaha kontrollimise seadmed ning uuendanud neis kasutatavaid programme. Kolmandaks teeb ses valdkonnas väga head tööd ka maksu- ja tolliamet, kes on riiki saabuvatest postisaadetistest tuvastanud üksjagu valeraha ning välistanud seeläbi valeraha ringlusesse jõudmise.

«Mitte ükski sularahaautomaat ei anna välja võltsimistunnusega rahatähti,» kinnitas Orgusaar. Ta lisas, et neid on sinna võimalik sisestada, ent sel juhul ei tasu loota, et valeraha sisestaja kontole otse maandub.

Kui masin võtab sisse valeraha, teavitab see automaatselt sisestajat, et rahatäht suunati järelkontrolli ning selle edasise saatuse suhtes tuleb ühendust võtta pangatöötajaga, kes sisestajale teatud aja möödudes järelkontrolli tulemused vahendab. «Kui rahatäht osutub järelkontrollis õigeks, kantakse see lõpuks ikkagi kliendi kontole,» märkis ta. Orgusaar lisas, et kui raha osutub võltsinguks, jääb inimene sellest rahatähest ilma ja info juhtunust antakse edasi politseile, kes hakkab kriminaalmenetluses selle rahatähe päritolu ning muid üksikasju selgitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles