Muusikali lavaletoomise päästis imeline loometöö

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idatuul on toonud Banksi perekonda Kirsipuude alleele uue lapsehoidja Mary Poppinsi (Hanna-Liina Võsa), kes õpetab Michaelile (Kaspar Kiisk) ja Jane´ile (Kristiina Raahel Uiga), et igas töös leidub alati üks suhkrutükk.
Idatuul on toonud Banksi perekonda Kirsipuude alleele uue lapsehoidja Mary Poppinsi (Hanna-Liina Võsa), kes õpetab Michaelile (Kaspar Kiisk) ja Jane´ile (Kristiina Raahel Uiga), et igas töös leidub alati üks suhkrutükk. Foto: Margus Ansu

Tuules ringi lendava eneseteadliku, edeva ja imeliste võimetega lapsehoidja Mary Poppinsi muusikaline lugu oli Vanemuise mängukavast välja lendamas. Kuid kes soovib kõigest väest, saab kõigega hakkama.

Üsna hooaja algul üllitas Vanemuine oma ajakirja Ramp. Muu huvitava lugemise kõrval on seal kirjas, et «Mary Poppinsi» muusikali toovad vaatajate ette Läti lavajõud eesotsas lavastaja Indra Rogaga. Täna esietendub seesama lavastus, ent põhitiimis pole ühtki lätlast, küll on aga teisi rahvusi.

Lavastaja on Georg Malvius Rootsist, muusikajuht ja dirigent Tarmo Leinatamm, dirigent Lauri Sirp, koreograaf Cedric Lee Bradley USAst, dekoratsioonikunstnik Iir Hermeliin, kostüümikunstnik Ellen Cairns Šotimaalt, valguskunstnik Palle Palmé Rootsist ja helikujundaja Tom Saetre Norrast.

Augustis käis pauk

Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene selgitas niisugust vastuolu plaanide ja tegelikkuse vahel asjaoluga, et «Mary Poppinsi» lavaletoomine on käinud nii Disney kui ka Came-ron Mackintoshi kompanii väga range kontrolli all.

Nõnda nagu lepingus ette nähtud, soovis litsentsikompanii dekoratsiooni- ja kostüümikavandid augustis üle vaadata. Ja siis käis pauk: USAst saabunud vastuses oli kirja pandud, mida kõike lavastustiim pidi kujunduslikus kontseptsioonis muutma.

«Edastasime need arukad nõudmised Lätti lavastusmeeskonnale,» ütles Nõgene. «Sealt saime vastuseks, et nemad ei muuda midagi, las Disney muudab oma kontseptsiooni.»

Vanemuine sattus tavatult raskesse seisu.

«Meile anti 12 päeva aega, et esitada uus kujundus,» ütles teatri juht. «Ja meil oli valida, kas me loobume litsentsist ja «Mary Poppins» lavale ei tule või me leiame inimesed, keda  saame sada protsenti usaldada ja kes on nõus hirmkiiresti kõik valmis tegema.»

Appi tulid Georg Malvius ja Iir Hermeliin, kes töötasid ööpäevade kaupa Tallinnas koos. Nii valmis nelja kuu asemel kümne päevaga uus kujundus, mis sai USAs ka heakskiidu.

Malvius sai selle töö vastu võtta ainult seepärast, et ta pidi lavastama Vanemuise väikeses majas samal ajal draamat «Kontsert diktaatorile», mida aga sai hakata tegema Urmas Lennuk.

Rahuliku moega lavastaja

Lavastaja Georg Malvius oli vähemalt kolmapäeva õhtuses proovis üsnagi rahuliku moega.

«Mulle meeldib väga see lavalugu, aga see on üks raskemaid lavastusi, mida ma olen eales teinud,» ütles ta. «Näitlejate ja lauljatega saame kenasti hakkama, aga kõik ülejäänud laval on väga komplitseeritud, nii et meil tuleb kasutada veel iga minutit.»

Esietendus

• Vanemuine esietendab täna kell 19 suures majas muusikali «Mary Poppins», mis on loodud P. L. Traversi raamatusarja ja Walt Disney samanimelise filmi (1964) ainetel.

• Originaalmuusika ja laulusõnad on kirjutanud Richard M. Sherman ja Robert B. Sher-man, libreto Julian Fellowes, täiendava muusika ja laulusõnad lisasid George Stiles ja Anthony Drewe koostöös Cameron Mackintoshiga.

• Tõlkinud Leelo Tungal ja Anna-Magdaleena Kangro.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles