Sõbrad koondasid varalahkunud Rein Ahase luuletused ühtede kaante vahele

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli muuseumi valgesse saali kogunes esmaspäeva õhtul muljetavaldav hulk inimesi, et meenutada inimgeograafia professorit Rein Ahast, kelle elutee katkes veebruaris Tartu suusamaratonil. 10. detsembril tähistanuks Ahas oma 52. sünnipäeva.

Lisaks sellele, et Rein Ahas oli hinnatud teadlane, teatakse teda ka luuletajana. Ta ei kirjutanud luuletusi küll liiga palju või liiga sageli, sest on öelnud, et luuletamine tähendab tema jaoks hingeseisundit, mida saab teha vaid siis, kui on kas väga halb või väga hea. Tema tekstidele loodud laule on esitanud ansamblid Jääboiler ja Jäääär.

Sünniaastapäeva puhul otsustasid sõbrad ja kolleegid Rein Ahase luuletused esmakordselt koguna välja anda. Sõber Heikki Kalle meenutas, et tegelikult hakati luulekogu mõtet veeretama juba kakskümmend aastat tagasi.

«Alguses jäi raamatu välja andmine venima Reinu tagasihoidlikkuse tõttu, siis tekkis aga tagasihoidlikkuse kõrvale ka tohutu kiirus, sest Reinul oli tööd üha rohkem ja mitte ainult Tartus, vaid üle kogu maailma,» rääkis Kalle.

Foto: Margus Ansu

Kümmekond aastat tagasi pani Rein Ahas küll luulekogu kokku, aga trükki see siiski ei jõudnud. Veel selle aasta jaanuaris olid mehed arutanud, et ehk tuleks luuletused siiski kaante vahele panna. «Veebruaris saime kokku juba teistel asjaoludel. Siis leidsime kolleegidega, et selle aasta sees peab see luuleraamat avaldatud saama,» ütles Kalle.

Nii hakati Rein Ahase luuletusi «sahtlipõhjadest ja kõvaketastelt» kokku koondama ning koos muusik Jaan Söödiga veetis Heiki Kalle suvel nii mõnegi melanhoolse õhtupooliku, et luuletusi sorteerida. Suve lõpuks olid kogusse minevad luuletused valitud. Trükist ilmus pealkirja «Ühepäevikute elu» kandev ja kunstnik Asko Künnapi kujundatud luulekogu vahetult enne esmaspäevast esitlust.

Heiki Kalle rääkis, et luulekogu koosneb neljast osast: varased luuletused, teadaolevalt viisistatud tekstid, Ahase enda kokku pandud, kuid ilmumata jäänud kogu ning kõige viimasest perioodist pärit luuletused. Luulekogu lõpetab alajaotus «Lühidalt», kuhu on koondatud Rein Ahase kirjutatud miniatuurid.

Esmaspäevasel mälestusüritusel esitasid varalahkunud teadusmehe ja poeedi loomingut Jäääär ja Heikki Kalle. Samuti näidati kolme lühifilmi Rein Ahasest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles