Valdur Mikita esitleb oma uut raamatut Tartu loodusmajas

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdur Mikita raamat «Eesti looduse kannatuste aastad».
Valdur Mikita raamat «Eesti looduse kannatuste aastad». Foto: Margus Ansu

Kui tavaliselt esitlevad kirjanikud oma äsja trükist ilmunud «lapsukesi» raamatukauplustes, siis Välgi metsade mõtleja Valdur Mikita oma uue raamatuga «Eesti looduse kannatuste aastad» poodidesse ei trügi, vaid esitleb sünge alatooniga teost Tartu loodusmajas (Lille 10). Esitlus leiab aset kolmapäeva, 12. detsembri õhtul kell 19.

Raamatuks vormunud manifesti Eesti metsale pani Mikita kirja lõppeva aasta suvel ja sügisel, esmajoones iseenda jaoks. «Kahekümnes sajand hävitas Eesti looduse,» kõlab tema karm kokkuvõte.

Mikita kirjutab, et eestlasi iseloomustab teiste 20. sajandil peetud sõdade kõrval kolm isemoodi sõda: soodesõda, fosforiidisõda ja metsasõda. «Need ütlevad ilmselt midagi olulist ka eestlaste ilmavaate ja elutunnetuse kohta. Lisaks oleme vähem kui saja aasta jooksul kaotanud (või kohe kaotamas) kolm eestlasi maarahvaks vorminud identiteeti: rannarahva, talurahva ja metsarahva oma,» tõdeb Mikita ja lisab, et raamat on läänemeresoomlase viimane karje uue maailmakorra künnisel.

Autori arvates peaksid eestlased tegema kahte asja – säilitama indiaanlase väärikuse ja minema oma kavatsustes lõpuni. Mis kavatsused need täpsemalt on, sellele küsimusele otsitaksegi raamatus vastust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles