Tartus läheb kaugküte pisut odavamaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu energiatootja Fortum Tartu langetab 1. jaanuarist soojuse hinda ligi 0,8 protsenti.
Tartu energiatootja Fortum Tartu langetab 1. jaanuarist soojuse hinda ligi 0,8 protsenti. Foto: Liis Treimann

Nagu kolmel eelneval, nii väheneb ka eeloleval aastal Tartus kaugküttega hoonetes soojuse hind, kuigi gaasi ja hakkpuidu hinnad on tõusnud. 1. jaanuarist langeb ülikoolilinnas soojuse hind veidi alla protsendi.

Energiatootja Fortum Tartu AS teatas, et langetab 1. jaanuarist 2019 Tartus soojuse hinda praeguselt 48,90 eurolt megavatt-tunnilt (MWh) 48,50 eurole MWh eest. Ligi 0,8 protsenti vähenevale hinnale lisandub käibemaks, mis tähendab, et kaugküttest sooja saaval asutusel või koduomanikul tuleb soojusenergia megavatt-tunni eest välja käia 58 eurot ja 20 senti.

Fortum Tartu on kaugkütte soojuse hinda vähendanud alates 2016. aasta 1. jaanuarist. 2015. aasta lõpus oli ettevõtte toodetud soojuse hind käibemaksuta 53 eurot ja 35 senti MWh eest.

Rohkem kasutajaid

Soojuse hinda mõjutavad kütuse hind, kaugküttevõrgu seisukord, investeeringute suurus, seadmete vanus ja nende tõhusus ning tarbijate hulk. Tartu soojatootja kasutab hoonete kütmiseks hakkpuitu (80%), freesturvast (17%) ja gaasi (3%).

«Varem oli soojuse hinna languse peamine põhjus kütuste hindade, meie jaoks hakkpuidu hinna langus,» ütles Fortum Tartu juht Margo Külaots. «Sel aastal on aga hakkpuidu hind Tartu piirkonnas kasvanud 10–15 protsenti, ahjupuude hind pea 40 protsenti. Kallinenud on ka gaas ning enamik Eesti küttefirmasid on soojahinda tõstnud. Saame käituda teistest erinevalt ja soojuse hinda langetada eelkõige tänu sellele, et meile on tublisti juurde tulnud uusi tarbijaid.»

Tartus on tänavu lisandunud sadakond uut kaugkütte klienti. 2015. aastal oli ülikoolilinnas kaugküttega liitunud 1573 hoonet, selle aasta oktoobri lõpuks oli liitunuid 1787.

Fortum toodab sooja ka Pärnus ning koos Pärnuga on klientide arv paari aasta jooksul suurenenud ligi 300 võrra. Viimastel aastatel on olulise osa uutest kaugküttega liitujatest moodustanud väikestest kohalikest gaasikatlamajadest loobujad.

Pärnus sama hind

Pärnus, kus soojatootmiseks kasutatakse hakkpuitu ja gaasi (3%), soojuse hind uuel aastal ei muutu. «Pärnus on kaugkütte tarbijate arv väiksem kui Tartus ja seal me hinda ei langeta ega ka tõsta,» selgitas Margo Külaots.

Fortum Tartu rajas ligi kümme aastat tagasi Tartu külje alla Luunjasse koostootmisjaama, mis kasutab elektri- ja soojusenergia tootmiseks puitu ja turvast. Samuti kasutab Tartu kaugküte jahutusseadmete ja tööstuse jääksoojust.

Tartu linna all olev umbes 180-kilomeetrine kaugküttetorustik on asendatud uue torustikuga ligi 82 protsendi ulatuses. Torustiku uuendamine jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles