Mõõt sai täis. Ettevõtja Jaak Nigul lahkub linnavalitsuse palgaralli pärast volikogust (8)

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Jaak Nigul lahkub Tartu linnavolikogust, sest ei soovi olla ka vastu hääletades kaudselt kaasosaline Tartu linna 2019. aasta eelarve kinnitamisel, milles kogu maamaksu planeeritav tõus kulub linnavalitsuse palgatõusuks ja jääb veel puudugi.
Ettevõtja Jaak Nigul lahkub Tartu linnavolikogust, sest ei soovi olla ka vastu hääletades kaudselt kaasosaline Tartu linna 2019. aasta eelarve kinnitamisel, milles kogu maamaksu planeeritav tõus kulub linnavalitsuse palgatõusuks ja jääb veel puudugi. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnavolikogu liige, mitte ühtegi erakonda kuuluv ettevõtja, Tarmeko üks omanik ja juht Jaak Nigul kirjutas teisipäeval avalduse 6. detsembrist linnavolikogust lahkumiseks. «Ma ei soovi olla ka vastu hääletades kaudselt kaasosaline Tartu linna 2019. aasta eelarve kinnitamisel, milles kogu maamaksu planeeritav tõus kulub linnavalitsuse palgatõusuks ja jääb veel puudugi,» põhjendas Isamaa nimekirjas volikokku valitud Nigul tagasiastumist. Ja lisas, et võtab poliitilise vastutuse selle eest, et tal pole õnnestunud linnaelanike huvides linnaametnike võimu murda.

Tartu linna 2019. aasta eelarveprojektis on näidatud, et maamaks kasvab kaks korda, maamaksust saab linn tuleval aastal 1,5 miljonit eurot. Maamaksu tõusust on eelarvesse planeeritud 806 000 lisaeurot. Samas kasvavad linnavalitsuse palgakulud tänavuse aastaga võrreldes 1 038 292 eurot ehk 12.8 protsenti. «Maksud peaksid minema üldiste hüvede kulude katmiseks, aga meil läheb maamaksutõus kõik linnavalitsuse töötajate palgatõusu katmiseks ja tuleb veel puudugi,» tõdes Jaak Nigul. «Mind tõsiselt häirib selline asi.»

Ta lisas, et linna eelarve kasvab järgmisel aastal ainult 0,1 protsenti ehk 259 384 eurot ning et ka sel aastal suurenesid linnavalitsuse tööjõukulud ligi miljoni euro võrra. «Linnavalitsuse tööjõukulu kahe aasta tõus on kokku 2,1 miljonit, 29 protsenti,» ütles Nigul. «Kas Tartu linna eksisteerimise eesmärk on linnavalitsuse töötajatele hea elu kindlustamine või miks me neid makse korjame? Linnavalitsuse enda palgakulud ei tohi kasvada kiiremini kui linna eelarve. See peaks olema välistatud, see on eetika küsimus. Ma näengi linnavalitsuses ja volikogus väga tõsiseid eetilisi probleeme.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles