Lastefond kogub väga haruldase haigusega Tartu tüdruku ravimi ostmiseks annetusi

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruku ravimid on kallid, mistõttu kogub Lastefond Katerina toetamiseks annetusi.
Tüdruku ravimid on kallid, mistõttu kogub Lastefond Katerina toetamiseks annetusi. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

16-aastasel Katerinal on lõppstaadiumis neerupuudulikkus ning ta on dialüüsravil. Järgmine samm peaks olema neerusiirdamine, mida praegu pole tehtud, sest haiguse komplitseeritud kulu tõttu vajab neiu ravimit Soliris.

Haiguse ja ravimitest tingitud kõrvaltoimete tõttu on Katerina praegu ratastoolis. Ta ootab neerusiirdamist, mis parandaks märgatavalt tema elukvaliteeti. Haiguse keerulise kulu tõttu tuleks enne siirdamist alustada ravi Solirisega ja vastavalt tulemusele jätkata vajaduse korral ravi ka pärast siirdamist. Ravi kestust pole praegu võimalik prognoosida.

Nefroloog Aili Traat nentis, et Katerina haigusjuhtum on väga keeruline. Lisaks põhihaigusele ja selle tüsistustega kulule on ka muude elundite kahjustusi. Neiul on olnud korduvad luumurrud, soolekahjustus ja püsivalt ülikõrge vererõhk hoolimata ravist.

Dr Traat avaldas lootust, et kui Katerina saab uue töötava neeru, võib tema luude ja vererõhu seis paremaks minna ning tüdruku elukvaliteet tunduvalt paraneda. «Katerina puhul on riskid aga väga suured ja kui me otsustame neerusiirdamise kasuks, peame olema kindlad, et ei tekiks olukorda, mil keha uue neeru ära tõukab,» rääkis ta.

Dr Traadi sõnul oli konsiiliumi ühine otsus, et Soliris on ravim, mis võib lapse ravile kaasa aidata. «Nüüd, mil on selgunud, et lastefondi toel on ravi võimalik, kutsume lähiajal uuesti kokku erinevate erialade arstide konsiiliumi, et arutada, mil moel ravi jätkata ja kuidas planeerida võimalikku neeru siirdamist,» rääkis ta.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Hein ütles, et lastefondi nõukogu on teinud otsuse, et fond on valmis ulatama Katerinale abikäe. «Enne on aga oluline teada, et laps suudab seda ravi taluda. Seega jääme ootama konsiiliumi otsust ja arstide edasist hinnangut tegutsemiseks,» sõnas ta.

«Kui lapse ravi ning neerusiirdamisega on võimalik alustada, siis loodame väga heade annetajate abile, et Katerina elu päästa,» lisas Hein.

Lastefondi nõukogu tegi esialgse otsuse vajaduse korral toetada heade annetajate toel Katerinale vajaliku ravimi hankimist poole aasta vältel kuni 200 000 euroga. Katerinale vajaliku ravimi muretsemist on võimalik toetada, tehes ülekanne SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole, ja selgituseks lisada «Katerina».

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Nordea IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles