Riik võib Tartult Idaringtee eurotoetuse osaliselt tagasi nõuda

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idaringtee valmis tänavu kevadel.
Idaringtee valmis tänavu kevadel. Foto: Margus Ansu

Tartu Idaringtee tänavu valminud kolmanda etapi hanketingimustes on sätteid, mida võib tõlgendada konkurentsi piiravatena. Sellest on tekkinud rahandusministeeriumi ja tehnilise järelevalve ameti (TJA) vahel vaidlus, kas TJA kui euroraha jagamise üks rakendusüksusi peaks hakkama Tartult 480 000 eurot ehk kümnendikku ehituseks saadud toetusest tagasi nõudma, vahendab rahvusringhääling.

Esiteks, nagu ministeerium auditis leidis, on hankes osalejatelt nõutud standardite täitmist, aga nõude järele ei kirjutatud, et pakkuda võib ka standardiga samaväärset. Teiseks nõuti projektijuhilt FIDIC lepingustandardi tundmist, mida ehitajad, tellijad ja omanikujärelevalve tavaliselt kasutavad, aga lepingutüüpe on erinevaid.

Tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Heigo Saare sõnul ei ole veel teada, kui kiiresti teeb nende ametkond otsuse. Rahandusministeerium esitas ametile auditi lõpparuande protseduuride kontrolli tulemuste kohta eelmisel nädalal. Auditist lähtuvalt algatas TJA menetluse, et tuvastada, kas on rikutud riigihangete seadust ja kas on üldse tagasinõude vajadust.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder tutvus tõstatud probleemiga eile ja kommenteeris, et see, kas rakendusüksus ministeeriumi soovitust aktsepteerib ja kuidas edasi käitub, on ebaselge. «Arutelul on Tartule tagajärjed selles mõttes, et peame hakkama tehnilise järelevalve ametiga koostööd tegema. Esialgu on meilt küsitud selgitusi, mida meie arvame, kas need tingimused, mida rahandusministeerium peab konkurentsi piiravateks, olid ka konkurentsi piiravad,» ütles Mölder. «Päris kindlasti ei ole me nõus, et need oleksid konkurentsi piiranud või kui riigi standardite viite juures puudub sõna «samaväärne», oleks sel sisuline mõju, mis üldse peaks õigustama toetussumma korrigeerimist.»

Kui ka tehnilise järelevalve amet peaks otsustama raha tagasi küsida, läheb linn Möldri sõnul oma seisukohta kaitsma kohtusse ja vaidluse kolmes astmes läbimine võtab aega poolteist-kaks aastat. Enne seda linnaeelarvele survet ei teki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles