Raimu Hanson: Kalevipoeg kiviga visata (4)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimu Hanson
Raimu Hanson Foto: Liis Treimann

Kaks eakat tallinlast, abielupaar Ain Laas ja Silvi Anton, kes on aastakümneid veetnud suved Saadjärve ääres Äksis, on võtnud pähe püstitada külateede ristmikule Kalevipoja mälestuseks vägeva skulptuuri.

Ja tõesti, miks mitte, kui rahvajuttudest on üles kirjutanud, et vägilane tegutses Saadjärve lähedal. Ükskord olla ta seal ka vendadega võidu kive heitnud. Kes ei usu, mingu katsugu oma käega, teises käes samal ajal Kreutzwaldi eepos «Kalevipoeg». Nimelt maandus selle järgi Kalevipoja kivi kõige kaugemale, üle järve kuivale maale, ning tõi heitjale kuningatiitli.

Laas ja Anton soovivad Kalevipoja kujuga, mis läheb nende arvutuste järgi maksma umbes 400 000 eurot, teha korraga kaks heategu. Sellest saaks Äksi aleviku sümbol, mis koos alusega kaheksa meetri kõrgusele ulatudes hakkaks juba kaugelt silma. Teiseks soovivad nad hoida Kalevipoja kui rahvuskangelase mälestust elus. Et see hakkab tuhmuma, on Anton, kes käib ametis Gustav Adolfi gümnaasiumis, märganud lastega suheldes. Kui ta on küsinud, kas nad teavad midagi Kalevipojast, on ta saanud vastuseks, et Kalevipojad on Soomes. Ta on arvamusel, et sellest skulptuurist saab parim õppevahend.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles