SpaceX lennutab homme kosmosesse Tartu ülikooli tudengite kaamerasüsteemi

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceX lennutab homme kosmosesse Tartu ülikooli üliõpilaste kaamerasüsteemi.
SpaceX lennutab homme kosmosesse Tartu ülikooli üliõpilaste kaamerasüsteemi. Foto: Euroopa kosmoseagentuur

Kosmoseettevõtte SpaceX kanderaketi Falcon 9 pardal lendab Maa orbiidile Euroopa kosmoseagentuuri satelliit ESEO, mille kaamerasüsteem telliti Tartu ülikooli üliõpilastelt. 

Start toimub Ameerika Ühendriikide Vandenbergi lennuväebaasist eeldatavalt kolmapäeval, 28. novembril kell 20.31. Väljumise otseülekannet saab jälgida ettevõtte veebilehelt.

50-kilogrammise satelliidi ESEO (European Student Earth Orbiter) eesmärk on teha kosmoses arvukalt teaduslikke eksperimente. Satelliit kannab seadmeid, mille valmistamises on osalenud kümne Euroopa ülikooli töörühmad.

«Meie üliõpilaste loodud kaamerasüsteem koosneb kahest kaamerast – lainurk- ja teleobjektiiviga – ning põhineb Eesti esimese satelliidi ESTCube-1 missiooni käigus omandatud kogemustel,» ütles projekti üks osalejaid, Tartu ülikooli doktorant Indrek Sünter.

«ESEO projekti otsiti ülikooli meeskonda, kellel oleks edukas kogemus mõnelt varasemalt kosmosemissioonilt. Meie ESTCube-1 oli hiljuti teinud kosmoses imeilusaid fotosid ning nende kvaliteet veenis Euroopa kosmoseagentuuri just Eesti pakkumist valima,» lisas Sünter.

Kui Tartu tudengid alustasid Eesti tudengisatelliidi programmi, seadsid nad üheks tähtsamaks eesmärgiks toetada Eesti majandust kõrgtehnoloogia arenduse kaudu. «Nüüd näeme, kuidas ESTCube-1 missiooni kogemusega noored spetsialistid täidavad edukalt Euroopa kosmoseagentuuri keerukaid tellimusi. Eesti maksumaksjad võivad olla kindlad, et nende kosmoseteadusesse ja -haridusse investeeritud maksuraha aitab hästi kaasa Eesti ja inimkonna arengule,» ütles projekti juhendaja, TÜ Tartu observatooriumi kosmose- ja kaitsetehnoloogia professor Mart Noorma.

Kaamerasüsteemi arendaja valiti välja Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) hankemenetlusega 2014. aastal, ja tegemist on neljanda iseseisvas Eestis ehitatud ja edukalt kosmosesse viidud instrumendiga.

Ringhääling Yle vahendas, et sama lennuga saadetakse kosmosesse ka Soome satelliit nimega Suomi 100, mis peaks uurima virmalisi.

Aastal 2013 lendas kosmosesse Eesti esimene satelliit ESTCube-1, 2017. aastal oma missiooni alustanud soomlaste Aalto-1 pardal oli Tartu ülikooli tudengite ehitatud komponent ning tänavu aprillis viidi rahvusvahelise kosmosejaama ISS pardale meditsiiniseade MyotonPRO.

Eesti panustab ESEO projekti Eesti ja Euroopa kosmoseagentuuri koostöö raames. Eesti üliõpilaste osalust projektis rahastas Euroopa kosmoseagentuur 164 570 euroga. Projekt viidi ellu TÜ füüsika instituudi ja Tartu observatooriumi koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles