Tartu EKRE juhi meelest kutsus Indrek Tarand täna Tallinnas toimunud meeleavaldusel ise vägivalla esile (9)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide nimekirjas riigikogu valimistel osalev Indrek Tarand tõugati EKRE meeleavaldusel põlvili lossiplatsile ning kostitati teda nii käe- kui jalahoopidega.
Sotsiaaldemokraatide nimekirjas riigikogu valimistel osalev Indrek Tarand tõugati EKRE meeleavaldusel põlvili lossiplatsile ning kostitati teda nii käe- kui jalahoopidega. Foto: Ekraanitõmmis Postimehe videost

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Tartu ringkonna esimehe Indrek Särje arvates oli täna Tallinnas Toompeal EKRE meeleavaldusel lavalt maha kistud ning jala- ja käehoope tunda saanud eurosaadik Indrek Tarand konfliktis suuresti ise süüdi, sest läks «võõrasse kirikusse oma usku kuulutama».

Indrek Särg
Indrek Särg Foto: Sille Annuk

Särg rõhutas Tartu Postimehega suheldes esmalt, et ta oli küll meeleavaldusel kohal, kuid ei näinud rüselust oma silmaga pealt. «Olin tagapool ja sain alles hiljem teada, et midagi sellist juhtus. Seepärast saan arvamust avaldada vaid videost nähtu põhjal,» täpsustas ta.

Särg ütles, et tema ei oleks Tarandi asemel läinud teise erakonna korraldatud meeleavaldusele oma tõde kuulutama. «Võõras kirikus ei sobi oma usku kuulutada. Minu meelest oli otsene provokatsioon minna lavale ja karjuda, et kui te ei taha, et Eestisse tuleks rohkem immigrante, siis valige sotsiaaldemokraate – mina küll ei ole näinud, et sotsid oleks teinud midagi immigratsiooni tõrjumise nimel,» lausus Tartu EKRE liider.

Füüsilise jõu ja vägivalla pruukimise kohta nentis Särg lühidalt, et tema poleks seda teinud ega poolda vägivalda.

Samas tõstis ta esile Tarandi isikuomadusi ning märkis, et mäletab teda juba ülikooli päevilt kui üht üsna ülbet tegelast. «Praegu häirib mind tema juures ennekõike sisutühjus. Inimesel, kes kunagi kogus suurt populaarsust loosungiga «Vali inimene, mitte part!», ei paista enam üldse mingit sõnumit olevat, üksnes kiidab pimesi takka kõigele, mida Brüsselist ette öeldakse. Pole aus selliselt oma endise imagoga inimesi lollitada.»

Muu hulgas märkis Särg, et esmaspäeval Toompeal juhtunu tuletab talle meelde 1930. aastaid, mil sotsid võimlemisrühmade sildi all vabadussõjalaste koosolekutele marssisid. «Kuna vabadussõjalasi oli rohkem, jäid nad muidugi alla, aga toona oli provotseerimise mõte täpselt sama – trügid sisse ja püüad panna teisi lolli olukorda stiilis «mis te mulle ikka teha saate, kui mul juba mikrofon peos on». Ilmselt tuleb edaspidi meeleavaldustel panna lava juurde valvama paar tursket turvameest, kel on õigus provokaator maha võtta ja minema talutada. Siis ei ole rahval tarvidust ise korda looma hakata.»

Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) Tartu piirkonna esimees, riigikogulane Heljo Pikhof andis seevastu oma Facebooki postituses vastupidiselt just ekrelaste käitumisele hukkamõistva hinnangu. «Selline käitumine šokeeris kõiki meelavaldusele tulnud sotsiaaldemokraate, sellisele käitumisele ei ole mingit õigustust. Eestis on kombeks erimeelsused lahendada argumenteeritud aruteludes, mitte teisitimõtlejaid rünnates,» kirjutas ta.

Foto: Ekraanitõmmis
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles