Betti Alverile pühendatud luulepäevade peapreemia läks Rakverre

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Betti Alveri luulepäevade peapreemia võitis Rakvere gümnaasiumi teatriansambel.
Betti Alveri luulepäevade peapreemia võitis Rakvere gümnaasiumi teatriansambel. Foto: Riina Mägi

Jõgeval lõppesid eile, 24. novembril Betti Alverile pühendatud luulepäevad «Tähetund». Peapreemia vääriliseks tunnistas žürii ehk Akadeemia seekord Rakvere gümnaasiumi teatriansambli vaimukas lavastusega «Sina pead kandma maailma».

Tänavusel «Tähetunnil» käsitleti Doris Kareva ja Jaan Kaplinski luulet. Kareva viibis ka Jõgeval ning lõi kaasa «Tähetunni» Akadeemias.

«Olen ise nii keskkooli- kui ka tudengipõlves luuleteatriga tegelnud ning võin öelda, et siin sai näha päris palju üllatavalt tugevaid lavastusi. Silma hakkas palju noori andeid, keda võib varsti tõenäoliselt mingis teises kontekstis publiku ees näha,» ütles Kareva.

Kui tal midagi ette heita oli, siis seda, et alati ei oldud teksti andes täpsed. Mõne sõnakese kadu ei pruugi publik märgata, ent luuletuse rütm hakkab lonkama ja tervik kannatab. Küsimusele, kuidas ta suhtub sellesse, kui luuletekstide kaasabil nalja tehakse (Treffneri, Miina Härma ja Rakvere gümnaasiumi lavastused olid selles vallas head näited), vastas Doris Kareva, et tema arust mõjus see värskendavalt.

«Luulepäevad on üks kaunimaid viise, kuidas mälestust Betti Alverist elus hoida,» sõnas Doris Kareva.

Rakvere gümnaasiumi teatriansambli juhendaja Aili Teedla ütles, et peapreemia saanud lavastuse loomise protsess oli nii talle kui ka noortele näitlejatele ääretult huvitav ja õpetlik, aga ka lõbus. Kareva tekstid olid noortele enamasti varasemast tuttavad, Kaplinskit lugedes oli avastamist rohkem.

«Trupis on palju neid, kes tuleval kevadel kooli lõpetavad, aga uusi toredaid noori tuleb alati peale,» sõnas Teedla.

Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja gümnaasiumiastme truppi tuli päris palju uusi tegijaid juurde juba sel hooajal. Algus oli lavastaja Lianne Saage-Vahuri sõnul raske, ent viimasel «Tähetunni» eelsel õhtul proovi tehes tuli tunne, et trupp on saavutanud üheshingamise, mida selles lavastuses eriti vaja on. Kareva ja Kaplinski armastusest, hoolimisest ja ühtehoidmisest kõnelevad tekstid on nimelt tõstetud linnuparve konteksti, st noored näitlejad kehastavad ühes parves lendavaid linde, olles samas ikkagi ka inimesed.

«Kolmapäeval mul ühes hingavat truppi veel polnud, aga neljapäeval juba oli. Mul on selle üle väga hea meel,» ütles Saage-Vahur.

Jõgeva kooliteater Liblikapüüdja pälvis poeetilise lavastusega «Kuuldes lindude laulu…» ühe laureaaditiitlitest. Sama tiitliga tunnustati veel nelja truppi: Viljandi gümnaasiumi luuleteatrit, Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi(HTG) Truppi 11, Tartu Miina Härma gümnaasiumi truppi ja Saaremaa ühisgümnaasiumi(SÜG) luuleteatrit Krevera. Parimaks naisnäitlejaks tunnistati Lotta Meet SÜG luuleteatrist Krevera ja meesnäitlejaks Oliver Valk HTG Trupist 11.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles