Ilmavaatleja prognoos uueks nädalaks: homme lisandub lund, nädala teine pool toob kaasa tuisu ja tormituuled

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue nädala lõpus võib esineda pinnatuisku
Uue nädala lõpus võib esineda pinnatuisku Foto: RAIGO PAJULA / PM/SCANPIX BALTICS

Ilmavaatleja ning hobisünoptiku Kairo Kiitsaku vaatlusandmete põhjal läheb  homsest ilm jahedamaks ja nädala teises pooles võib muutuda tormiseks.

Esmaspäeval jõuab põhja poolt Eestisse väike madalrõhuala ühes lumega. Lund on oodata nii saartel kui ka mandril. Oodatav lumikatte paksus on Eesti põhjarannikul kuni 5 cm (Narva lähistel ehk isegi üle 5 cm), saartel kuni 3 cm. Mujal mandril tuleb ka natuke lund. Õhutemperatuur on päeval sisemaal 0 kuni -2 kraadi, saartel ja rannikualadel kuni 4 soojakraadi. Madalrõhuala tagalas jõuab Eestisse tunduvalt külmem õhumass.

Järgmistel päevadel jätkub ilma külmenemine. Ööl vastu teisipäeva langeb temperatuur sisealadel paiguti -6 kraadini. Teisipäeva öösel vastu kolmapäeva pole välistatud kohati juba kuni 8-kraadine külm. Kolmapäeval on õhutemperatuur mandril -2 kuni -5 kraadi.

Ööl vastu neljapäeva tuleb mandril külma maksimaalselt 5–10 kraadi. Kõige külmem on Ida-Eestis ja Kagu-Eestis.

Neljapäeva hommikul hakkab kahe rõhkkonna piirimail lõuna- ja kagutuul järk-järgult tugevnema. Läänemerel, saartel ja ka sisemaal paisub ilm tormiseks. Madalrõhkkonna kaguserv sirutub üle mere Baltimaade kohale. Miinuskraadid ja tugev tuul muudavad olemise õues küllaltki kõledaks.

Lisaks puhub tugev kagu- või lõunatuul. Saartel ja Liivi lahel pole välistatud tuuleiilid 22–26 m/s. Soome lahel võivad ka tuuleiilid üle 20 m/s küündida. Sisemaal on oodata puhanguid 14–17 m/s. Saartel tuiskab ja teeolud muutuvad halvaks. Lumesajus on nähtavus piiratud.

Ööl vastu reedet hakkab alates Lääne-Eestist lund sadama. Paljudes kohtades on lumetuisku ja pinnatuisku. Tuleb arvestada tuulekülma, libeduse ja sellega, et tihedas sajus on nähtavus piiratud. Reede varahommikul hakkab õhutemperatuur saartel ja Lääne-Eestis tõusma ning ilm läheb sulale. Sisemaal jäävad miinuskraadid püsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles