Täna 100 aastat tagasi tuli käibele esimene Eesti postmark

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimeste Eesti markide proovitükk
Esimeste Eesti markide proovitükk Foto: ERM

Täna, 24. novembril möödub sada aastat esimese Eesti postmargi käibele tulemisest. Eesti Rahva Muuseum avas sel puhul oma kodulehel virtuaalnäituse «Oma riik, oma mark», mis näitab Eesti postiajaloo eredamaid hetki.

Kuigi Eesti Vabariik kuulutati välja 24. veebruaril 1918. aastal, sai riik oma margid alles kaheksa kuud hiljem. Iseseisvuse katkestas Saksa okupatsioon.

Riigikorra muutus oli postiametkonnale vastutusrikas ja kibekiire aeg. Markide puudumisel ei jäänud kirjade saatmine seisma. Eesti riigipost kehtestas korra, mille järgi pidi saatja kirja isiklikult postkontorisse viima ja tasuma saatmise eest sularahas. Postiametnik märkis saadetisele «makstud».

13. novembril 1918 määras kaitseliidu ülem kolonel Johann Unt Hindrek Rikandi Tallinna posti-telegraafikontori komandandiks. 18. novembril tegi Rikand Bernhard Mänsi trükikoja juhataja Rudolf Zerole ettepaneku trükkida kiiremas korras Eestile oma mark. Kujunduse loomisel kasutati kevadiste saksa maksumarkide klišeed ja nii sarnanevadki neli esimest Eesti postmarki kujunduselt kahe Saksa tempelmargiga.

Virtuaalnäituse esimese osa koostamisel on kasutatud ERMi postiajalookogu, Rahvusarhiivi ja erakogu materjale. Järgmisel aastal lisandub näitusele viis osa. Näitus valmis kuraator Eve Aabi ja rahvusvahelise Eesti filatelistide seltsi ühistööna.

Virtuaalnäitust saab näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles