Betti Alveri luulepäevadel Jõgeval etendub 18 luulelavastust

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgeva kultuurikeskus ootab sel nädalavahetusel suurel hulgal luulenoori.
Jõgeva kultuurikeskus ootab sel nädalavahetusel suurel hulgal luulenoori. Foto: Margus Ansu

Betti Alverile pühendatud luulepäevad «Tähetund» avatakse Jõgeva kultuurikeskuses 23. novembril kell 13, sündmuse läbiv teema on «Luuletajad kõnnivad kahekesi läbi unede ulgumerise ao».

Jõgeva kultuurikeskuses etendub sel nädalavahetusel 18 luulelavastust, mis on koostatud kas Doris Kareva, Jaan Kaplinski või nende mõlema loomingu põhjal, esitajaiks gümnaasiumiastme kooliteatritrupid kogu Eestist.

Kaplinski ja Kareva

Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahur ütles, et Jaan Kaplinski on üks tema lemmikluuletajaid. Nii tema kui ka Doris Kareva loomingu luulepäevade kavva võtmine oli tal ammu meeles mõlkunud. Nüüd siis tundus otstarbekas olevat neid koos käsitleda: Kaplinski maskuliinsem ja jõulisem looming on heaks vastukaaluks Kareva lüürilistele ja nukra alatooniga mõtisklustele. Samas on kaks luuletajat nii erinevad, et nende luulet ühes lavastuses käsitleda pole lihtne.

«Kujutasingi ette, et trupid valivad kas ühe või teise luuletaja loomingu, ent tegelikult on lavastuste hulgas päris palju neid, mis mõlema tekste interpreteerivad,» ütles Lianne Saage-Vahur.

Ka Liblikapüüdja viieteistliikmelise gümnaasiumitrupi lavastuses «Kuuldes lindude laulu», millega astutakse üles reede õhtul, on ühendatud Kareva ja Kaplinski looming.

Viis luuleplokki

Luuleetenduste plokid algavad reedel kell 13.30, kell 17 ja kell 18 ning laupäeval kell 10 ja kell 11.30.

Traditsioonilisele mõttehetkele Betti Alveri parki kogunetakse reedel kell 16.15.

«Tähetunni» žürii ehk Akadeemia annab juhendajatele tagasisidet nii reede õhtul kui ka laupäeva lõunal. Akadeemias on lubanud osaleda Jaak Allik, Toomas Lõhmuste, Merle Karusoo, Garmen Tabor ning mitmed teised tuntud teatriinimesed. Kohale on oodata ka Doris Karevat.

Laupäeval kell 14 on «Tähetunnil» osalejatel ja teistelgi huvilistel võimalik kuulata ansambli The Swingin’ Sisters & Bandi esinemist. Luulepäevade pidulik lõpetamine leiab aset kell 15.30 sealsamas.

250 luulesõpra

Luulepäevadele on tulemas umbes 250 noort luulesõpra, kes ööbivad Jõgeva põhikoolis. Jõgeva kultuurikeskuses saab aga lisaks lavastustele vaadata luulepäevadele pühendatud fotonäitust «Kapten Oleandri ja teiste imelised seilamised luulemerel», autoriteks Riina Mägi ja Anatoli Makarevitš.

Luulepäevade ajal on kõik huvilised oodatud ka Betti Alveri muuseumi. 22.–24. novembrini on sissepääs sinna tasuta.

Luulepäevi «Tähetund» korraldavad Jõgeva kooliteater Liblikapüüdja ja MTÜ Tähetund koos Jõgeva põhikooliga. Sündmust toetavad Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital, kirjanduse sihtkapital ja Jõgevamaa ekspertgrupp, Hasartmängumaksu nõukogu, Jõgeva vallavalitsus, Eesti harrastusteatrite liit ning MTÜ Jõgeva Linna Noortekeskus Paus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles