Hääletus. Aita valida Tartumaa aasta toodet ja osale auhinnaraamatu loosimises

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tartu Postimees / Tartu Ärinõuandla

Hääletus on lõppenud!

Tartu Postimees kuulutab koostöös Tartu ärinõuandlaga detsembris välja Tartumaa aasta toote 2018. Palume Sinu abi, et selgitada välja võitja kümne finaali pääsenud kandidaadi seast.

Tartumaa aasta toode 2018 saab teatavaks detsembri lõpus Tartu Postimehe vahel ilmuvas ettevõtluskogumikus.

Kandidaate said oktoobris esitada Tartu Postimehe lugejad, ajakirjanikud ning Tartus ja Tartumaal ettevõtluse arendamisega tegelevad spetsialistid. Finaali pääses kümme toodet, mille valis välja lehetoimetus ärinõuandla abiga.

Hääletanute vahel loosime välja viis raamatut «Hurdast Pärnani». Jaak Urmeti kirjutatud ja Karel Korpi illustreeritud trükis koosneb 25 Eesti suurkujust jutustavast loost, mis on küll kirjutatud noortele, ent pakuvad avastamisrõõmu vanematelegi lugejatele. Kui soovid auhinna loosimises osaleda, jäta meile oma kontaktandmed. Võitjatega võtame ühendust.

Konkursi finalistide lühitutvustused leiad altpoolt.

.

.

.

Hääletada saab elektrooniliselt sellele lehel 2. detsembri hilisõhtuni.

 
 

TARTUMAA AASTA TOODE 2018 FINALISTID:

Degritter – masin vinüülheliplaatide automaatseks puhastamiseks (OÜ Degritter)

Foto: .

Degritter on kodukasutajatele mõeldud masin, mis peseb ja kuivatab vinüülplaadi mõne minutiga, ilma  et kasutaja peaks sellesse sekkuma. Masin puhastab plaate ultrahelipesuga, mis eemaldab õrnalt heliradade põhjast sinna kogunenud tolmu ja mustuse. Pesu lõppedes kuivatab masin plaadi õhuvooga.

India pähkli võie Kašu (Natty OÜ)

Foto: .

Kašu on esimene Eestis toodetud mahe India pähkli võie. Pähkli röstimisel vallanduvad õlid, millest saab valmistada eriti siidise konsistentsiga pähklivõiet. Kašu on tervislik, sellele ei ole lisatud õlisid, rasvu, suhkruid – kõik on puhas pähkel.

Päikesepaneelidega rõdupiire Innore Solar (Innore OÜ)

Foto: .

Nutikas lahendus, kus rõdupiirdes on tavalised klaasid asendatud klaas-klaas päikesepaneelidega. See võimaldab maja lõunapoolsetel külgedel asuvad rõdud elektrit tootma panna ja seeläbi vähendada kommunaalkulusid. Toode on mõeldud eeskätt kortermajadele, mille rõdud jäävad lõunasse, nii on võimalik saavutada mõistlik tasuvusaeg ning vaadelda rõdupiirdeid täiesti uue nurga alt – investeeringuna.

Infosüsteem rohumaade niitmise tuvastamiseks satelliidipiltidelt (OÜ KappaZeta)

Foto: .

Infosüsteem automatiseerib Euroopa põllumajandustoetusi haldavate makseagentuuride (sealhulgas PRIA) kuluka kontrolliprotsessi. Lahendus võrdleb satelliidipilte ja väljastab niitmiste täpse aja. Selle tulemusena hoiavad makseagentuurid kokku välitöödele kuluvat aega, kütust ja raha ning toetused jõuavad paremini nõudeid korrektselt täitvatele taotlejatele.

Tark- ja riistvara ettevõtete tootmisefektiivsuse mõõtmiseks (OÜ GlobalReader)

Foto: .

GlobalReaderi lahendus aitab tootmisettevõtetel koguda ja analüüsida tootmisseadmete tootlikkust. Kui seade seisab, siis see väärtust ei loo. Sadmete efektiivsuse kasvuga tagatakse, et sama ajaga tehakse ära rohkem. Seega GlobalReader aitab tootmisettevõtetel mõista, kuhu kaob aeg ehk teisisõnu suurendada ettevõtte kasumlikkust tootmisressursside optimaalse rakendamise teel.

Laabijuust Andre Grand Old (OÜ Andre Juustufarm)

Foto: .

Andre Grand Old on 12 kuud laagerdunud laabijuustu tüüpi juust. See on valmistatud Andre Mummukeste ehk farmi oma lehmade täispiimast. Pikalt laagerdunult muutub juust suussulavaks ja kooreseks ning omandab kergelt magusa maitsenoodi. Järelmaitses on tunda koorepumatit ja pähklit, mõnikord jääb hamba alla ka mõni krõmpsuv soolakristall.

Ristkiht-puitpaneelid MHM (OÜ EstHus)

Foto: .

Liimi- ja keemiavabad täispuitpaneelid, millest on võimalik ehitada hea mikrokliimaga ja eriti kaua kestvaid kodusid. Tegemist on tehnoloogiaga, millesse on kätketud puitehituse traditsioonid, kohalik taastuv materjal ja CNC-tehnoloogia. Rajades hooneid ristkiht-puitpaneelidest on võimalik märkimisväärselt kahanda meie ökoloogilist jalajälge.

Külmutatud ahvena- ja kohafileed Rannapuura (OÜ Kallaste Kalur)

Foto: .

Rannapuura ahvena- ja kohafileed on kala meie oma Peipsi järvest. See on saanud enne pakendamist vajaliku kvaliteetse eeltöötluse, mis tagab parimad maitseomadused. Kala külmutatakse –40-kraadises keskkonnas ning hoitakse ja transporditakse –18 kraadil.

Lehekogur Foresteel (OÜ Steel Lab)

Foto: .

Tartus ettevõtte inseneride leiutatud lehekoguri Foresteel saab järelkäruna haakida väiketraktori või ATV taha. Lehekogurit järel vedades imeb selle all olev imur maast haagise laiuselt lehed üles, purustab ära ning paiskab purustatud massi haagisesse. Kui ühendada leheimur käsivoolikuga, saab lehti haagisesse püüda ka puude ümbert ja põõsaste alt.

Kalapuhastaja Soomusfrees (FIE Hando Kruuv)

Foto: .

Soomusefrees aitab hõlpsasti eemaldada värske kala nahalt soomused. Seda saab kasutada kõikide elektriliselt (nii aku kui ka juhtmega) käitavate trellide ja kruvikeerajatega. Soomusefrees ei pillu lahtisi soomuseid laiali ja on eriti tõhus abivahend tugevasoomuseliste kalade, näiteks ahvenate, haugide, latikate ja kohade töötlemisel.

Copy
Tagasi üles