Tartu sai Eesti kiireimad elektriautode laadijad (1)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu sai Eesti kiireimad elektriautode laadijad.
Tartu sai Eesti kiireimad elektriautode laadijad. Foto: Erakogu

Tartu kesklinna paigaldatud viie uue elektriautode laadijaga saab kiirelt laadida enamikku elektriautosid. SmartEnCity projekti abiga paigaldatud laadijaid hakkab käitama OÜ Elektritransport. 

Uued kiirlaadijad on ühed esimesed avalikud laadijad Eestis, millel on Euroopa ehk CCSi (Combined Charging System) laadimisstandard. «Seega saavad nüüd Tartus kiirelt laadida ka Euroopa ja muu maailma autotootjate elektriautod. Üleriigilises ELMO kiirlaadimisvõrgustikus on kasutusel Jaapani ChaDeMo laadimisstandard, millega saab kiirlaadida ainult Jaapani autosid,» ütles Elektritranspordi esindaja Rain Neemlaid. Ta lisas, et CCSi laadimisstandardiga laadijate lisandumine on väga tähtis, sest lähiaastatel tuleb Euroopas välja kümneid elektriautode mudeleid, mis kasutavad just seda standardit. 

Uutes kiirlaadijates saab auto täis laadida ligi kolmandiku võrra kiiremini kui olemasolevates. 30 minuti asemel saab auto laetud umbes 20 minutiga. Elektriauto laadimine maksab uutes laadijates 15 senti iga laetud kilovatt-tunni eest, seega 100 kilomeetri läbimise kulu elektrile on 2–2,5 eurot. 

Tartu abilinnapea Raimond Tamm rõhutas, et elektritranspordi edendamisel on mitmekülgse laadimistaristu olemasolu kriitilise tähtsusega, sest mida rohkem on avalikus ruumis laadimisvõimalusi, seda agaramalt ka elektrisõidukeid soetatakse. «Elektriautode ulatuslikuma kasutuselevõtuga kaasneb positiivne mõju meie igapäevasele elukeskkonnale, kuna õhk muutub puhtamaks ja väheneb autoliikluse tekitatav müratase,» ütles ta.   

Uued kiirlaadijad asuvad Aura keskuse ja Turu tänava spordihoone vahel, Väike-Turu ja Soola tänava nurgal, Küüni ja Uueturu tänava nurgal ning Poe tänaval Vabaduse puiestee poolses otsas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles