Tartu teadlased: Värska mineraalvesi sobib nohuraviks

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värska mineraalvee kraanid.
Värska mineraalvee kraanid. Foto: Sille Annuk

Värskas 595 meetri sügavusele maapõue ulatuva puurkaevu vesi on niisama joomiseks talumatult soolane, nüüd aga selgus Tartu ülikooli uuringute tulemusena, et seni vaid ravivannideks kasutatud vesi sobib ka kurgu- ja ninavaevuste leevendamiseks.

Tartu ülikooli farmaatsia instituudi juhataja professor Ain Raal ütles eile uuringu tulemusi tutvustades, et kange Värska sobib ülemiste hingamisteede infektsioonide leevendamiseks sama hästi kui apteekides müügil olevad ookeaniveest preparaadid, ja seda mitte üksnes ninna pihustamiseks, vaid ka kurguvaevuste puhul. «Keemiliste ja mikrobioloogiliste analüüside tulemused olid väga head ja nüüd tuleb kogutud teadmised lihtsalt ellu viia,» soovitas Raal.

Teadlased uurisid vett Värska sanatooriumi sügavaimas, 595 meetrini ulatuvas kaevus number 6, kust pärinev vesi on sedavõrd rikas mineraalainetest, et ei sobi inimesele niisama joomiseks. Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi vanemteaduri Enn Karro veetud projekti käigus võrreldi puurkaevu mineraalvee koostist üheksa Eestis müüdud tootega, näiteks Humeri, Quixxi, Steimari ja Otriviniga. Kõik seni Eestis müüdavad ninaspreid on Karro kinnitusel toodetud ookeani- või mereveest, mis tähendab, et enne tarbijani jõudmist neid lahjendatakse ning ka steriliseeritakse. Värska mineraalvesi pärineb aga sügavalt maapõuest ja on nii puhas, et ei vaja steriliseerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles