Naiskunstnikud avasid tuumapommikindla näituse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma maalide juures on varjendis Kairo (vasakul) ja Kudrun Vungi. Paremal on Kristina Viina teos.
Oma maalide juures on varjendis Kairo (vasakul) ja Kudrun Vungi. Paremal on Kristina Viina teos. Foto: Margus Ansu

Tartu raeplatsilt kiviviske kaugusel asuva elumaja Küüni 4 keldrisse ehitati nõukogude ajal varjend, mis oleks pidanud pakkuma sellesse varjujaile kaitset tuumapommi plahvatuse korral. Nüüd panid selle paksude metalluste taha ja vonklevate õhutorude alla oma akrüül- ja õlimaalid vaatamiseks välja Delegatsioon K kunstnikud. Vaatama saab minna ainult ühel õhtul ja ühel päeval ehk täna ja homme.

Delegatsioon K näitus «Sügis tuumavarjendis» kuulub kahekümne teise väljapanekuna Voronja galerii korternäituste sarja. Rühmitisse kuuluvad Tartu naiskunstnikud Kudrun Vungi, Kristina Viin, Kärt Rebane ja Kairo.

Galerist Raul Oreškini jutu järgi on varjendit juba siit-sealt kohandatud elanike keldriboksideks, aga veel on võimalik näha ja kogeda kunagise ehitise võimsust. «Omanikud olid lahkesti nõus varjendi külalistele avama,» lisas ta.

Kunstihuvilised peaksid olema näitusel valmis kohtuma ämblikuvõrkude, määrivate seinte ja kohatise pimedusega. Hämaratesse kohtadesse seinale pandud maalide juures ripuvad taskulambid. Väljapaneku korraldajad on loonud varjendisse sisenejatele võimaluse tikku tõmmata.

Galerist Kaili Kase sõnul oli varjendis omal ajal seatud valmis kõik elamiseks vajalik, alates tualettidest kuni toidu- ja veevarudeni. «Vastukaaluks tahtsime esitleda naiselikku energiat,» lisas ta. «Delegatsioon K aastanäitus tundus olevat selleks parim valik.»

Väljapanek avatakse täna kell 18.18. Pärast seda on maale, mis peaaegu kõik valminud tänavu, võimalik vaadata veel pühapäeval kell 12-18. Tuumavarjendisse sisenemiseks tuleb kõigepealt Poe tänavalt astuda kangi alla, mööduda seksitarvikute poe uksest ning õues kohe pöörata vasakule, kus avaneb uks keldrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles