Tarvo Siilaberg: veel kord lasteaiasundusest ja vanemate valikuvabadusest

, Tartu luterliku Peetri kooli direktor, Tartu aasta õppeasutuse juht 2015 (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvo Siilaberg
Tarvo Siilaberg Foto: Margus Ansu

Olen sunnitud ümber lükkama Heljo Pikhofi kriitika minu funktsionaalse lugemisoskuse aadressil (TPM, 6.11). Koalitsiooni kuuluva riigikogu liikmena on Pikhof oma artiklis (TPM, 18.10) sõnaselgelt kirjutanud järgmist: «Haridus- ja teadusministeerium peab plaani kehtestada Eestis kohustuslik alusharidus. Kui lapsevanem soovib last ikkagi koju jätta, tuleks see vormistada koduõppena ja tagada igale koolieelikule vähemalt 20 tundi nädalas tasuta lasteaias käimist. See annaks võimaluse hoida lapsel silm peal, et näha, kuidas ta areneb.»

Siin on tegemist tingimusliku toonitamisega, et vaatamata kohustuslikust lasteaiast koduõppel viibimisele peab laps koolieeliku vanusesse jõudes ikkagi 20 tundi nädalas lasteaias käima. Sõnaselgelt on viidatud kavatsusele seada sisse üldine lasteaiakohustus. Sama on teie partei- ja koalitsioonikaaslased kinnitanud ka varem meediasse jõudnud seisukohtades.

Mis puudutab riigikogu liikme poole pöörduvaid «murelikke emasid», kes väidetavalt ei jaksa tasuda lasteaia kohatasu ja/või toiduraha, siis – selmet kirjutada neist peadvangutavalt ajalehes – palun soovitage neil edaspidi pöörduda avaldusega linnavalitsuse sotsiaalosakonna poole, kes saab neid aidata vastavalt oma tavapraktikale.

Ka Peetri kooli lasteaias on peresid, kel on majanduslikel põhjustel osaline või täielik vabastus kohatasust või toidurahast. Siin pole midagi era- või ainukordset.

Kokkuvõtteks rõhutan, et riik peab viivitamata suurendama lasteaedade rahastamist. Kuid kui alusharidussüsteemi finantseerides ja lasteaeda kohustuslikuks muutes astub riik pelgalt lapsevanema asemele, siis lastele loodav keskkond sellest ei võida. Kasutada tuleb kõiki rahaallikaid ja jätta lapsevanemale senine valikuvabadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles