Mardinädala lõpetuseks saab ERMis näha Itaalia, Läti ja Venemaa maskeerimiskombeid

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllatuskülalistena on kohal ka Eesti mardisandid. Arhiivifoto.
Üllatuskülalistena on kohal ka Eesti mardisandid. Arhiivifoto. Foto: Elmo Riig

Eesti Rahva Muuseumis saab täna näha värvikat seltskonda, kui välisesinejate kontserdi ja perepäevaga tõmmatakse joon alla mardinädalale.

Päev algab kell 12 kadrimaskide valmistamise ning meisterdamiste ja rahvamängudega ning jätkub kell 12.30 festivali välisrühmade kontserdiga, kus iga kollektiiv tutvustab parimaid palasid oma riigi mardikombestikust. Näha saab Itaalia, Läti ja Venemaa maskeerimiskombeid.

Põlist Ottana piirkonna karnevalikultuuri tutvustab legendaarne meeste folklooriansambel Boes and merdules Sardiiniast. Kandes efektseid ja lärmakaid, suurte kelladega koormatud härja ja karjuse kostüüme, sümboliseerib nende esitatud rituaal igavest võitlust inimese ja looma vahel.

Meie kultuuris juba haruldaseks jäänud hingesantide traditsioone esitleb Riia folklooriansambel Banga, samuti tutvustavad nad läti lõbusaid ja lustlikke mardisandikombeid.

Ugrada (Pihkva) ja Guselki (Narva) tutvustavad vene maskeerimis- ja karnevalikombestikku ning lisaks laste laulumänge, mida saab ka kaasa tantsida.

Peo korraldavad Eesti folkloorinõukogu ja rahvakultuurikeskus Euroopa kultuuripärandiaasta sanditamisaktsiooni «Hakkame santima!» raames.

Sissepääs kontserdile ERMi teatrisaalis on prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles