Tartu apelli töörühm kuulutas valitsuse otsuse järel missiooni lõppenuks

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Vabariigi valitsus otsustas täna lõpetada riigi eriplaneeringu tselluloositehase rajamiseks. Sellega seoses annab tselluloositehasevastase võitluse eesliinil olnud Tartu apelli töörühm teada, et lõpetab oma tegevuse, kuna püstitatud eesmärk – juhtida ühiskonna tähelepanu kavandatava tselluloositehasega seotud riskidele ja ohtudele – on saavutatud. 

«Läinud aasta on andnud põhjust tõsiselt aru pidada, millises Eestis me tahame elada,» ütles töörühma koordinaator Tiia Kõnnussaar. «Tselluloositehase juhtum ärgitas üleriigilisi keskkonnateemalisi arutelusid nii sotsiaalmeedias kui ka lehtedes, raadio- ja telekanalites. Tänu teadlaste osalusele on need arutelud olnud erakordselt harivad. Me teame nüüd palju rohkem Kraft-meetodist, Peipsi ja Emajõe ning Liivi lahe seisundist, arutame endiselt selle üle, milline on metsa jätkusuutlik raiemaht. Kodanikuühendused näitasid selle aasta jooksul oma valmisolekut ja võimet keskkonna ja tööstusega seotud probleemidesse süvitsi tungida – inimestele on tähtis, millise maa me jätame oma lastele. Eriplaneeringu lõpetamine näitab Eestit küpse demokraatliku ühiskonnana.»

Töörühm rõhutab, et riigi eriplaneering peab olema erakorraline vahend, mida tuleks rakendada ainult riiklike objektide ehitamiseks, mille üle riigil säilib kontroll.

«Globaalselt halvenev keskkonnaseisund nõuab tänapäeval poliitikutelt ja valijatelt ökoloogilist haritust ning teravdatud tähelepanu keskkonda oluliselt mõjutavate otsuste puhul,» ütles Tartu apelli töörühma liige ökoloog Asko Lõhmus. «Töörühm on valmis vajaduse korral taas kokku tulema, kui olud seda nõuavad. Samuti oleme valmis nõustama olulise mõjuga objektide kavandamist. Töörühm toetab jätkusuutliku majanduse ja säästlike tehnoloogiate arendamist.»

Tartu apelli töörühma kuulusid Tartu ülikooli ja Eesti maaülikooli teadlased ning linnakodanikud. Töörühm koostas kaks apelli. Esimene, Tartu linnapeale ja volikogule suunatud pöördumisele 2018. aasta jaanuaris-märtsis koguti üle 8200 allkirja. Tartu volikogu otsustas 7. märtsil taotleda eriplaneeringu lõpetamist. Tartu apell 2 ehk nn kevadapell on pöördumine Eesti Vabariigi valitsuse, riigikogu, õiguskantsleri ja Eestimaa erakondade poole, mille toetuseks anti maist septembrini ligi 10 000 allkirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles