Rootsi kirjanik peab loengu Gustav Adolfi parimast sõbrast

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast loenguid asetavad korraldajad ülikooli asutaja mälestusmärgi juurde lilled.
Pärast loenguid asetavad korraldajad ülikooli asutaja mälestusmärgi juurde lilled. Foto: Kristjan Teedema

Gustav Adolfi mälestuspäeval esineb täna Tartu ülikooli Jakobi tänava ring-auditooriumis tuntud Rootsi ajaloolane ja kirjanik Gunnar Wetterberg, kes pühendas kuningas Gustav II Adolfi parima sõbra Axel Oxenstierna eluloo uurimisele üle kümne aasta.

Wetterberg kõneleb kuulajatele väljaspool Rootsit vähe tuntud riigimehest Oxenstiernast, kes pärast Gustav Adolfi surma asus Rootsi riiki juhtima.

Ingliskeelne loeng

Gustav Adolfi mälestuspäeva korraldaja, Tartu ülikooli skandinavistikaprofessor Daniel Sävborg sõnas, et Axel Oxenstierna võttis Rootsi kuningriigi juhtimise üle, sest kuninga troonipärija Kristiina oli pärast kuninga surma vaid viieaastane.

Gunnar Wetterberg
Gunnar Wetterberg Foto: Johannes Jansson

Kõige muu hulgas viis Oxenstierna võimul oleku ajal Vestfaali rahuga lõpule Euroopa kolmekümneaastase sõja. «Kuigi Oxenstiernast ei teata väljaspool Rootsit kuigi palju, oli ta Rootsi kuningriigi le väga tähtis tegelane, kes hoidis riiki kogu oma võimuloleku aja tugevana, seda ka Eesti aladel,» sõnas Sävborg.

Oxenstierna algatusel kavandas Rootsi riiginõukogu 1640. aastal Narva muutmist riigi teiseks pealinnaks, kus kuningas pidi resideerima igal neljandal aastal. Küsimusele, kas Gustav Adolfi parim sõber ning Rootsi riigijuht Oxenstierna ka oma valitsemisajal Eestit väisas, ei osanud Sävborg siiski vastata.

«Ma oletan, et ta võis siin käia, kuid olen kindel, et täpse vastuse sellele küsimusele annab Wetterberg homses loengus,» märkis ta.

Sävborg lisas, et loeng pole akadeemiline. Gustav Adolfi päeva korraldajad ootavad Wetterbergi loengule kõiki ajaloohuvilisi. Siiski tuleb tähele panna, et Wetterberg peab loengu inglise keeles.

Wetterberg on töötanud Rootsi välisteenistuses, Rootsi rahandusministeeriumis ja Rootsi kohalike omavalitsuste liidus. Ta esindas diplomaadina Rootsit ÜRO, OECD ja Euroopa Liidu asutuste juures.

Üritus lõpeb kontserdiga

Mõni aasta tagasi esitas Wetterberg ​Põhjamaade föderatsiooni loomise idee, mis leidis elavat vastukaja Põhjamaade Nõukogu aruteludes.

Pärast Wetterbergi esinemist võtab auditooriumis jutujärje üle TÜ klassikalise filoloogia professor Janika Päll, kes räägib Kreeka imest Rootsi suurvõimu ajastul.

Pärast loenguid asetavad mälestuspäeva korraldajad Gustav Adolfi mälestusmärgi ja Johan Skytte monumendi juurde lilled. Seejärel lõpetab mälestusürituse barokkmuusikakontsert ülikooli aulas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles