E-kunstisalongi sügisoksjon meelitas kunstihuvilised Tartusse

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-Kunstisalongi 42. oksjonil müüdi kõige kallimalt Aleksander Vardi maal «Natüürmort interjööris».
E-Kunstisalongi 42. oksjonil müüdi kõige kallimalt Aleksander Vardi maal «Natüürmort interjööris». Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eile peeti E-kunstisalongis 42. oksjonit. Sügisoksjonil läks enampakkumisele 54 teost 44 kunstnikult. Oksjonivalikus olid esindatud mitmed eesti kunsti suurkujud, nagu näiteks Johannes Võerahansu, Alfred Kongo, Edgar Valter, Eduard Wiiralt, Elmar Kits, Kristjan Raud ja Enn Põldroos.

E-kunstisalongi omaniku Tiia Karelsoni sõnul läks eilne oksjon igati korda ja väga hoogsalt. 54 teosest müüdi 38. Karelson ütles, et rohkem publikut poleks kunstisalongi mahtunud, ruum oli kunstiostjaid täis. «Üldpilt oli nauditav ja oksjonihaamer pidevalt töös,» rääkis ta.

Karelsonil oli kahju neist, kes sõitsid Tallinnast või Rakverest kohale, aga jäid soovitud teosest ilma. «Väga suur rõõm on tõdeda, et inimesed hindavad järjest rohkem meie kultuuripärandit ja vaimsust,» märkis ta.

Kõige kallimalt müüdi Aleksander Vardi maal «Natüürmort interjööris». 1949. aastal valminud teos müüdi 23 500 euroga. Madalaima alghinnaga oli oksjonil vähetuntud kunstniku Salme Rida joonistus kahest armeerõivastuses noormehest. 1952. aastal valminud teos «Noored sõdurid» müüdi alghinnaga, mis oli 500 eurot.

E-kunstisalongi 42. oksjoni vanimad tööd pärinevad 20. sajandi algusest. Valikus oli Peet Areni 1912. aastal valminud «Õunapuud talvel» ja Nikolai Triigi aktiivse loomeperioodi alguses, 1906. aastal valminud «Männid».

Muu hulgas läksid seekordsel kunstioksjonil pakkumisele teosed professor Olaf Imeliku (1923–2014) kunstikogust. Spordifüsioloogia professori Märt-Olaf Imeliku erakogu autorite ring on lai: sügisoksjonil olid esindatud Johannes Võerahansu õpilased Efraim Allsalu ja Lola Liivat-Makarova, kalamotiivi ikooniliseks maalinud Valve Janov ning ainulaadse originaalraamiga säilinud Weltini «Maastik kärestikuga».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles