Galerii. TEDxTartu meelitas ERMi sadu inimesi

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna peeti Eesti Rahva Muuseumis kümnendat korda konverentsi TEDxTartu, mille seekordne märksõna oli tsensuur. Arutleti tsensuuri üle selle sõna otseses tähenduses, aga räägiti ka mõtetest, mida ei julgeta välja öelda nii isiklikul kui laiemal tasandil ning küsiti, kas ühiskondlikud standardid piiravad meie eneseväljendust.

Arutleti, kuivõrd suurendavad loodud raamid turvatunnet ning aitavad maailma süsteemselt mõtestada. Või ehk on tsensuuril hoopis vastupidine mõju, mis aitab piiramise asemel meil leidlike lahendusteni jõuda? 

Räägiti sellestki, millised on tsensuuriga seotud tabud ja hirmud ning missuguseid valikuid võiksid inimesed teha, et liikuda tasakaalukama maailma poole. 

TEDxTartu peakorraldaja Angela Ader ütles, et üritus oli hästi organiseeritud ning inimeste huvi selle vastu suur. «Eelmisel aastal jäi konverents korraldamata, aga täna öösel magasin hästi. Meie poolt on kõik tehtud,» rääkis Ader. 

Kõik piletid konverentsile müüdi välja ja veel eile õhtul püüdsid inimesed sotsiaalmeediast pääsmeid osta. Ader ütles, et müüki paisati 251 piletit, kuid kokku osales konverentsil koos osalejate, vabatahtlike, esinejate ja sponsoritega ligi 300 inimest. Konverentsil räägiti inglise, eesti ja viipekeeles. Aderi sõnul oli üks konverentsil osaleja kurt ning seega suhtles ta publikuga viipekeeles. «Tahtsime, et ta saaks ka ülejäänud konverentsist osa ja seega tekkis idee teised etteasted samuti tõlkida,» selgitas ta. 

Aderi sõnul on järgmiseks aastaks mõned ideed juba olemas. «Sel aastal jäid mõned asjad tegemata,» ütles ta. «Näiteks tahtsime organiseerida siia mõned TEDi raamatud, aga sellega ei jõudnud õigeks ajaks valmis.»

Teise sessiooni esimese kõnelejana esines Tallinna tehnikaülikooli infotehnoloogia instituudi projektijuht Kieren Lovell, kes rääkis küberturvalisusest ning sellest, kui haavatavad on inimesed veebis tegelikult. «Küberturvalisus ei ole tehniline, vaid inimlik probleem,» oli Lovelli etteaste põhisõnum. Lovelli sõnul on juba kasulik see, kui ühe inimese kõikidel kontodel pole samasugused paroolid. 

Lovell küsis saalisolijatelt, kui paljud kasutasid omal ajal suhtlemiseks Rate’i, peaaegu kõik inimesed saalis tõstsid käed. Küsimusele, kes kasutab kunagist populaarset kanalit praegu, tõusis vaid mõni üksik käsi. Samuti tõusis mõni käsi siis, kui Lovell küsis, kes on oma kontod kustutanud. «16-aastaselt peetud vestlusi saab väga hästi teie vastu kasutada,» rääkis ta. Seega tasub ebavajalikud kontod sulgeda ja kustutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles