Žürii tunnistas Konrad Mäe preemia vääriliseks Jüri Kase

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kask oma näituse avamisel galeriis Noorus.
Jüri Kask oma näituse avamisel galeriis Noorus. Foto: Margus Ansu

Konrad Mäe preemia saab tänavu maalikunstnik, Tartu ülikooli kunstide keskuse joonistamise, maalimise ja kompositsiooni lektor Jüri Kask (69). Asjakohase medali ja 3200 eurot saab ta kätte 1. novembril Tallinna kunstihoones.

Žürii liikmed Jaan Elken, Tiiu Rebane, Tõnis Saadoja, Laura Toots, Vano Allsalu ja Elin Kard otsustasid Jüri Kase kasuks tema teose «Lööb lakke» eest Eesti kunstnike liidu aastanäitusel «Juubelikevad 2018» Tallinna kunstihoones ning sellele eelnenud mahuka isikunäituse «Pikalt ja pidevalt» eest Tartu kunstimajas.

Preemia saamisele olid esitatud ka Holger Loodus, Urmas Pedanik ja Laura Põld.

Žürii hinnangul on Jüri Kask intellektuaalne maalikunstnik, kelle mõttemustrite visualiseeringud on ülimalt esteetilised, teravalt nüüdisaegsed ja rafineeritult teravmeelsed. Ta on modernistlikust traditsioonist lähtuv ja modernismi väärtusi postmodernistlikule vaatajale vahendav kunstnik, kelle kompromissitu kunstnikupositsioon ja alati teisenev, kuid isikupärase käekirjaga maalilooming on püsinud siinse maalikunsti eesliinil juba alates 1970. aastatest.

Näitus «Pikalt ja pidevalt»

Jüri Kase näitus «Pikalt ja pidevalt» oli Tartu kunstimajas vaadata mullu 22. septembrist 15. oktoobrini.

Näituse tutvustuses oli kirjas, et Eesti üks järjekindlaimaid geomeetrilise abstraktsiooni järgijaid Jüri Kask oli toonud seekordsele isikunäitusel maalidelt tuttavad nurgelised motiivid, mis olid vaatamiseks kinnitatud nii suure saali seintele kui ka lakke ja põrandale.

«Erinevad kujunduslikud võtted loovad ühtse terviku, mida saab lugeda kui Kase kunstilise siseilma reaalsesse maailma toodud väljendust,» oli tutvustuses kirjas. «Seeläbi suhestub kunstnik maailma maalikunst viimaste aastate katsetega vabaneda ühe konkreetse lõuendi raamidest ning täita terveid näitusesaale.»

Preemia aastast 1979

Konrad Mäe preemiat annavad välja Eesti kunstnike liit, Eesti maalikunstnike liit ning Eesti Kultuurkapitali kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapital. Preemia sai alguse 1979. aastast, et meenutada Konrad Mäe sünniaastapäeval 1. novembril tema tähtsus siinse maalikunsti arengus.

Preemia on saanud Olga Terri, Tõnis Saadoja, Lembit Sarapuu, Alice Kask, Kaido Ole, Enn Põldroos, Sirja-Liisa Eelma, Toomas Vint, Merike Estna, Peeter Mudist, Jaan Toomik, Lembit Saarts, Tiit Pääsuke, Valeri Vinogradov, Aili Vint, Olev Subbi, Sirje Runge, Jüri Arrak, Peeter Allik, Lola Liivat, Andres Tolts, Kristi Kongi, Uno Roosvalt, Laurentsius & A.D., Erki Kasemets, August Künnapu jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles