Lavastuseks andis ainest inimese psüühika uurimine

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue anatoomikumi peauksele tulid doktor Divingu kostüümis Johan Elm (vasakult) ning praktikant Emili Kraepelini kostüümis Steffi Pähn. Trepil istub lavastaja Ingmar Jõela.
Uue anatoomikumi peauksele tulid doktor Divingu kostüümis Johan Elm (vasakult) ning praktikant Emili Kraepelini kostüümis Steffi Pähn. Trepil istub lavastaja Ingmar Jõela. Foto: Sille Annuk

Tartus on kaks sarnase nimega hoonet. Esimene ja vanem neist – vana anatoomikum – asub Toomel endise sünnitusmaja lähedal. Seal on etendatud mitut lavastust. Kassitoome serval uues anatoomikumis ei ole varem seni teadaolevalt kutselised näitetrupid lavastusi teinud, nii et Tartu Uue Teatri «Unusta/unista» on esimene.

Vaatajate ette tuleb Jim Ashilevi näidend, mille kirjutamisel on ta inspiratsiooni saanud uuest anatoomikumist ning seal 130 aastat tagasi tegevust alustanud eksperimentaalpsühholoogia laborist ja selle loojast Emil Kraepelinist. Viimane oli Tartu ülikooli psühhiaatriaprofessor ning vaimuhaiguste kliiniku juhataja aastail 1886–1891.

Nii selle loo lavastaja Ingmar Jõela kui ka näitlejad Steffi Pähn, Nils Mattias Steinberg, Johan Elm, Jane Napp, Markus Truup ja Jaanus Nuutre on lõpetanud tänavu kevadel Tallinnas lavakunstikooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles