Halloween ei mata hingedepäeva, usub kirikuõpetaja

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hingede öömuusika videoinstallatsioonid projitseeruvad kiriku peasissekäigu seinale, mis jääb Jaani koguduse õpetaja Triin Käpa selja taga. Õpetaja kõrval seisab hingede öömuusika korraldaja Juhani Jaeger.
Hingede öömuusika videoinstallatsioonid projitseeruvad kiriku peasissekäigu seinale, mis jääb Jaani koguduse õpetaja Triin Käpa selja taga. Õpetaja kõrval seisab hingede öömuusika korraldaja Juhani Jaeger. Foto: Margus Ansu

Pühakutepäeva eelõhtu – all hallow`s eve – saabub täna ning ilmselt ei pääse paljud pered uksele klopsimisest ja valiku «komm või pomm» ees seismisest. Tartu Jaani kiriku õpetaja Triin Käpp ja tegevjuht Juhani Jaeger ei osata seda kommet mitte ühegi terava sõnaga, küll aga märgivad nad, et lapsed võiksid teada, mida nad 31. oktoobril hingesantideks maskeeritult teevad. Aga väga sageli nad ei tea.

Halloween on õpetaja Triin Käpa sõnul oma olemuselt katoliiklike maade traditsioon, kuna katoliiklik kirik eristab pühakuid ning lihtsalt surnuid. 1. november on kõigi pühakute päev ehk nende päev, kes on juba jumala juures ning 2. november on surnute päev ehk nende päev, kes alles ootavad viimset kohtupäeva.

Halloweeni juured ulatuvad aga Iirimaale, kust see traditsioon on koos migrantidega jõudnud Ameerikasse ning seal viimase saja aasta jooksul liikunud massidesse. Ning kommertsmaailma kaudu saabunud Eestissegi. Kõik need õudsed maskid ja kostüümid tulevad aga sellest, kuidas inimesed ühes või teises kultuuris oskavad surma ette kujutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles