Tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamiseks koguti ligi 10 000 allkirja (4)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

30. oktoobril kell 14 kohtus Tartu apelli töörühm riigikogu esimehe Eiki Nestoriga, et üle anda ligi 10 000 allkirja, mis on antud pöördumisele valitsuse, riigikogu, õiguskantsleri ja Eestimaa erakondade poole. Pöördumises juhitakse tähelepanu heale valitsemistavale ja nõutakse tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamist.

«Tunnustame valitsuse 21. juunil 2018 vastu võetud otsust algatada eriplaneeringu lõpetamine ja anname üle tuhanded allkirjad valitsuse otsuse toetuseks,» ütles Tartu apelli töörühma liige ökoloog Asko Lõhmus.

Töörühma seisukoht on, et eriplaneeringu algatamisega seotud küsitavused ei ole saanud lahendusi ning seetõttu ei ole eriplaneeringu jätkamine või laiendamine õigustatud. Üha pingelisemate keskkonnaprobleemidega maailmas on äärmiselt oluline, et otsused oleksid põhjalikult läbi kaalutud ja toetuksid ühistele väärtustele.

«Tselluloositehase juhtum on näidanud, kuidas ühe suurprojekti kavandamine lõhestab ühiskonda, kui seda ei toeta igakülgne informatsioon ning piisavalt läbi arutatud alusväärtused ja eesmärgid,» märkis Lõhmus.

Praeguse eriplaneeringu raames kavandatavate uuringute usaldusväärsust kahandab asjaolu, et vastavalt planeerimisseaduse muudatusele rahastab neid arendaja. Kuni pole teada, mida ja kuidas täpselt tootma hakatakse ning milliseid puhastussüsteeme kavatsetakse kasutada, on arusaamatu, mille alusel kavatsetakse uuringutes hinnata tehase võimalikku keskkonnamõju. Küll aga nõuaks terviklikke uuringuid Eesti metsaressursi jätkusuutliku kasutamise võimalused. Neid uuringuid pole seni tehtud.

Tartu apelli töörühma kuuluvad Tartu ülikooli ja Eesti maaülikooli teadlased ning linnakodanikud. Tartu apell 2 ehk niinimetatud kevadapell on pöördumine Eesti Vabariigi valitsuse, riigikogu, õiguskantsleri ja Eestimaa erakondade poole. Apell avalikustati 18. mail ning allkirju anti 30. septembrini 2018. Apellis esitatud nõudmisele riigi eriplaneering tselluloositehase rajamiseks lõpetada on avalikult oma heakskiidu andnud Vabaerakond, Isamaa, Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ja Eestimaa Rohelised.

Valitsuskabinet algatas eriplaneeringu lõpetamise 21. juunil 2018. Vastava korralduse eelnõu läks kooskõlastusringile 13. septembril ja valitsus on korralduse eelnõule arvamuste esitamise tähtaega pikendanud 3. novembrini.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles