Tartu koolide õueala kogemused on hinnas: nõu antakse koolidele kogu Eestis

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karlova kooli staadion.
Karlova kooli staadion. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

31. oktoobril toimuv Tartus liikumisfoorumil «Milline koolihoov kutsub liikuma?» uuritakse, kuidas saab koolikeskkond aidata toime tulla istuva eluviisi katsumustega.

Foorumil jagavad kolm Tartu kooli – Karlova kool, Reiniku kool ja Tartu Erakool – enda kogemusi ja soovitusi õuevahetundide korraldamisel ning õueala kavandamisel teistele Eesti koolidele ja lasteaedadele.  

Tartu ülikooli liikumislabori korraldatav liikumisfoorum toimub juba kuuendat korda, sel korral pööratakse pilk laste liikumisaktiivsusele ja koolihoovidele. Liikumislabori juhataja Merike Kull selgitab teemavalikut: «Uuringud on näidanud, et õu ei ole Eesti laste ja noorte jaoks enam loomulik keskkond, kus mängides aega veeta. Samas on aktiivsel õues viibimisel kohe positiivne mõju laste tervisele ja heaolule.»

Dorpati konverentsikeskuses toimuv Liikumisfoorum pakub probleemi ühe lahendusena välja koolihoovide ümbermõtestamise ja nende võimaluste parema ärakasutamise. «Lähtume sellest, et erinevaid liikumisvõimalusi pakkuvad koolihoovid toetavad laste tegevusi, heaolu ja tervist nii koolipäeva ajal kui ka pärast seda. Oleme kutsunud lahendustes kaasa mõtlema nii koolijuhte, sporditeadlasi kui ka arhitekte, sest lahendused peituvad ikkagi koostöös,» selgitas Kull.  

Tartu abilinnapea Mihkel Leesi sõnul teeb suurt heameelt, et enamik Tartu koolidest järgib ühel või teisel viisil liikuma kutsuva kooli põhimõtteid ning liikumist toetavad koolikeskkonnad on olulised ka Tartu kogukonnale. «Kogukonna tugevat toetust näitab kasvõi kaasava eelarve hääletus, kus kõige enam hääli said Kesklinna kooli liikuma kutsuv õueala ja Annelinna spordiväljaku renoveerimine. Lisades siia linna investeeringud kergliiklusteedesse ning spordirajatistesse, võib öelda, et liikumisrõõmu toetavate võimaluste loomine on Tartu elanike ja linnavalitsuse jaoks vägagi oluline,» sõnas Lees. 

Liikumisfoorum on kokkusaamiskoht laste tervist ja liikumist väärtustavatele haridusasutuste juhtidele ja õpetajatele kogu Eestist, sellel osalevad ka arhitektid ja praktikud ning omavalitsus- ja riigiametnikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles