Festival Afekt toob publiku ette maailma nüüdismuusika tippe

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kammerorkester Ensemble Resonanz.
Kammerorkester Ensemble Resonanz. Foto: Afekt

29. oktoobrist 3. novembrini toimub Tartus ja Tallinnas uue muusika festival Afekt, kuhu korraldajate sõnul tulevad nüüdismuusika elav legend Helmut Lachenmann, Briti pärjatud helilooja Rebecca Saunders ning Saksa muusika suurkuju, helilooja ja dirigent Enno Poppe. Lõppkontserdil esineb aga maailmakuulus kammerorkester Ensemble Resonanz.

Flöödimängija ja helilooja, Afekti kunstilise juhi Monika Mattieseni sõnul viibib Helmut Lachenmann Eestis kõikidel festivalipäevadel, et anda avalikke loenguid, kohtuda publikuga vestlustel ning osaleda proovides ja töötubades.

Festivalil on maailma esiettekandes kavas Tatjana Kozlova-Johannese, Alo Põldmäe, Elo Masingu, Arash Yazdani, Märt-Matis Lille ja Ekke Västriku teosed. Kontserdid Tartus on valdavalt Elleri kooli Tubina saalis (Lossi 15).

«Ensemble Resonanz on oma ebatavalise mängurõõmu ja kõrge kunstilise kvaliteedi poolest üks maailma parimaid kammerorkestreid,» ütles Mattiesen. «Selle esituses kõlab festivali peaheliloojate kõrval rahvusvaheliselt ühe tunnustatuima eesti helilooja Helena Tulve loomingut.»

Festivali avakontsert «Avatud ruum» 29. oktoobril kell 19 Tallinna kultuurikatlas (Põhja puiestee 27a) algab vestlusega, kus osalevad teiste hulgas Helmut Lachenmann ja Monika Mattiesen. Afekti solistide kõrval musitseerivad Tallinna muusikakeskkooli solistid. Kuulama pääseb piletiga.

Samal ajal on tartlaste eest Genialistide klubis (Magasini 5) kontserdil «Loomulik tehislikkus, tehislik loomulikkus» Kädy Plaas-Kala (sopran) ja Ekke Västrik (elektroonika). Kavas on Kaija Saariaho «Lohn» ning Ekke Västriku muu elektroonilise heliloomingu kõrval tema uudisteos. Kuulama pääseb tasuta. TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles