Karlova linnaosa sai omanäolise värava (1)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karlova linnaossa Kalevi tänavale tegi kunstnik Katrin Piile mastaapse seinamaalingu «Värav Karlovasse».
Karlova linnaossa Kalevi tänavale tegi kunstnik Katrin Piile mastaapse seinamaalingu «Värav Karlovasse». Foto: Erakogu

Kalevi 10 maja otsaseinal valmis kunstnik Katrin Piile mastaapne seinamaaling «Värav Karlovasse». Kunstiteos sündis hoonele Tartu nutika linnaosa projekti SmartEnCity toel. Projekti raames energiasäästlikuks rekonstrueeritavad kortermajad saavad lisaks nutikale sisule ka pilkupüüdva välimuse. 

Kalevi 10 hoone otsaseina kaunistav teos on saanud inspiratsiooni maja unikaalsest asukohast kesklinna ja Karlova piiril. Katrin Piile on tuntud Eesti maali-, tegevus- ja performance'i-kunstnik, kelle käekirja Kalevi 10 majarahvas ja korteriühistu hindas just enda majale sobivaimaks. 

Kunstniku sõnul on Kalevi 10 majale loodud teose kandev idee kohaspetsiifilisus. «Lähtepunktiks sai tänavakunstnik Sänki linnulennult tehtud foto Karlova linnaosast. Visandlike joontega kujutatud tänav muutub kaugusesse minnes tuhmunud vikerkaareks. Pooltoonide värvigamma on inspireeritud Karlova pikast ajaloost, vanadest puitmajadest, mille värv on aastakümnetega tuhmunud,» kommenteeris kunstnik Katrin Piile. 

SmartEnCity projekti kunstikoordinaatori Andra Somelari sõnul on kunst renoveeritavate majade fassaadidel või läheduses nutika linnaosa projekti lahutamatu osa. «See tõstab nutikad hruštšovkad ehk «smartovkad» linnapildis rohkem esile. Need suured ja erilised kunstiteosed rikastavad linnaruumi ning muudavad Tartu kesklinna rõõmsamaks ja omanäolisemaks,» ütles Somelar. Ta lisas, et kunstnike looming aitab esile tõsta ka tublisid katseala korteriühistuid, kes võtsid ette väga põhjaliku renoveerimise. 

Projektis osalevad kunstnikud valiti välja 2016. aastal korraldatud avaliku kunstikonkursiga, kus osales üle poolesaja kunstniku Eestist ja välismaalt. Konkreetsete majadega tööle hakkavad kunstnikud valib välja iga korteriühistu ise koostöös oma maja kunstikuraatoriga. 

Katrin Piile kunstiteose valmimist suunas ja vahendas Baltimaade suurima kunstimüügi keskkonna Noar.eu kaasasutaja Andra Orn. «Noariga otsustasime selles huvitavas avaliku ruumi projektis kaasa lüüa, et tuua esile meie Eesti oma kunstnikud ja seeläbi ka säilitada linnaruumi eripära. Kunstnikud, kes maailmas teevad selliseid suuremaid teoseid, liiguvad ühelt tänavakunstifestivalilt teisele ning linnad muutuvad väga ühenäoliseks,» kommenteeris Orn. 

Kalevi 10 on teine SmartEnCity maja, mis on kunstiteose seinale saanud. Suvel valmis Pepleri 10 seinal Eesti graafiku, illustraatori ja kunstniku Andrus Peegli teos. Mõlema kunstniku kavandi teostasid Edgar Tedresaar ja Piirituse meeskond.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles