Tartu Tervishoiu Kõrgkool avab uue maja
Lisatud galerii õppehoonest!

jaga E-post prindi artikkel saada vihje Loe ja lisa kommentaare

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Anneli Kannus nõjatab selja korraks raamaturiiulit markeerivale rinnatisele ja ütleb, et viimase nädala unenägudes on ta kõik ööd seda maja muudkui ehitanud.

Anneli Kannus ei salga, et ta on selle uue õppehoone valmissaamise mures end ka päeviti hirmsasti väsitanud. «Aga kui ma siin nüüd olen, siis mulle tundub, et mitte meie üksi ei oota, vaid ka see maja ootab, millal me ometi juba tuleme,» lausub ta.

Alanud nädal on Tartu Tervishoiu Kõrgkooli 200. aasta sündmuste nädal ning just täna varahommikul pääsevad üliõpilased ja õppejõud esimest korda oma uude hoonesse sisse.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli aadress on nüüd Nooruse 5 ja mitte enam Nooruse 9 ning uude majja pääsebki tornühiselamu uksest.

Valgus ja värvid

Uue õppehoone maapealne korrus tervitab tulijat kõigepealt musta laega garderoobiga ning pääsuga ühte tumelillade toolidega auditooriumi. Sealsamas kõrval on avar heledate seintega trepifuajee, millel säravvalge kulumiskindel epopõrand.

Fuajeest ühele poole jääb saareparketist põranda ja koguni parkett-seinaga auditoorium, kus täna õhtul leiab aset maja avamistseremoonia ning homme kooli sünnipäevale pühendatud rahvusvaheline konverents.

Fuajeest teisele poole jääb kohvik, mis on samuti astmeline ja tõuseb üles järgmisele korrusele.

«Kohvik hakkab olema meie maja süda,» ütleb rektor Anneli Kannus, näidates  ümmargusi laudu, mille taga saab mõtteid mõlgutada kui kõrgemal paiknevat puupõrandaga puhkeala, kus võib kaaslastega trehvata ja arutelusid pidada ning kust jõuab  loetud minutitega ükskõik millises maja osas asetleidvasse loengusse.

Et hoone betoonseinad on valatud laudadest saalungite vahele, siis on puitpinnamuster jätnud betooni sooja  ja kustumatu jäljendi ning muutnud seinad hubaselt reljeefseks.

Raamatukogus, mis ka kahel korrusel asub, näeb aga kollaseid lagesid ning üliõpilaste tööruumides rohelisi seinu ja põrandaid. Mõnes ruumis on seintel vineertahvlid või on betoon lausa voldiliseks viimistletud, nii et heli sellelt kajana tagasi ei põrkaks ja õppejõu kõneldu kõigi kuulajani ühtviisi hästi kostaks.

Silmad saagu puhata

Kooli personali ruumid asuvad kahel ülemisel, kõige kitsamal korrusel. Põrandad on neil mitmevärvilised ja samme summutavad. Maja nurkades asuvatel tööruumidel on aknad kahe ilmakaare poole, ja need ruumid on jagatud neile töötajaile, kes peavad suure osa oma päevast istuma arvuti taga nagu näiteks raamatupidajad või arendusosakonna töötajad.

Anneli Kannus ütleb, et vähemast selles majas võiks ju töötervishoiureeglid kehtida ja inimestel olla võimalus oma silmi puhata.

Maja sisekujundusarhitekt on Tarmo Piirimets OÜ-st Pink. Anneli Kannus märgib, et nad on püüdnud õppehoone kujundada nii, et inimesed saaksid aru, et siin majas tuleb omavahel suhelda, kõike jagada ja avatud olla ning mitte barjääre luua.

Linnakodanikke, kes tervishoiukõrgkooli uut maja uudistada soovivad, oodatakse ekskursioonidele sel reedel.

Päris sissekolimine algab aga pärast tervishoiukõrgkooli sünnipäevanädalat ning see kestab terve detsembrikuu. Maja on mõeldud 1200 tudengile ja 120 töötajale ning see läks maksma umbes 100 miljonit krooni ehk 6 400 000 eurot.

Tagasi üles