Galerii. Ehitus- ja sisustusmess läks hooga käima

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile algas Tartus mess «Ehitus ja sisustus», mis toob juba 24. korda Tartusse kokku ehitus- ja sisustusvaldkonna uudised. Mess võõrustab kolmes hallis üle saja eksponendi. Teemad on suunatud nii tavakülastajale kui ka spetsialistidele.

Tartu Näituste messikeskuse kolmes paviljonis ning välialal on võimalik tutvuda erinevate ehitus- ja sisustusvaldkonna teemadega. «Messi A- ja B-paviljoni fookuses on ehitusvaldkond ning kogu disaini ja interjööri temaatika on koondunud C-paviljoni,» sõnas messi projektijuht Anders Urbel.

Tema sõnul on A-hallis rõhku pandud hoonetele ja ehitusele, esindatud on ventilatsiooni- ja kütteseadmed, õhksoojuspumbad, kütteisolatsioonid. Samast saalist leiab ka näiteks turvavarustuse ehitusobjektidele ja uudse kesktolmusüsteemi. Beam Balticu tootejuht Taavi Tuur rääkis, et kesktolmusüsteem on hea lahendus nendele inimestele, kes vaevlevad allergiate käes. «Kui tavaline tolmuimeja puhub filtrist läbi käinud õhu tagasi tuppa, siis kesktolmusüsteem puhub selle välja,» selgitas ta. 

Kesktolmusüsteem paigaldatakse seina sisse ja selle kasutamiseks tuleb toru seinast välja tõmmata ja koristama asuda. Süsteemi on kõige mõistlikum paigaldada siis, kui maja või korterit alles ehitatakse. Süsteem koos paigaldusega maksab ligi 2000 eurot. 

Oma toodet tutvustasid ka Tallinna tehnikaülikooli vilistlased, kes on välja tulnud oma innovaatilise termostaadiga Thermo. Viimase teeb põnevaks see, et seadeldis jälgib wifi võrku ühendatuna börsihindasid reaalajas. Seega saab jälgida, kas ja millal rohkem energiat kasutada. «Kui põleb sinine tuli, siis on börsihind madal, kui punane, siis on hind kallim,» rääkis Smart Solutions juht Madis Uuemaa.

«Hoone siseruumi kujundamiseks vajalik mööbel, valgustus ning muud sisustuselemendid on interjööri alal C-hallis,» märkis projektijuht Urbel. Näiteks Prassi valgustuspoe alal võis näha värvimuutvat lampi, mis sobib pimedust kartvatele lastele. Lambi võib kaissu võtta, see ei lähe kuumaks ega karda niiskust. Samuti on lamp pehme ja muudab iga puudutusega värvi.

Messi seminariprogramm jaguneb tänavu kahte seminariruumi. «Seminarides keskendutakse ehitusmeetoditele, tuleohutusnõuetele, katustele ja fassaadidele ning energiasäästlikule mõtteviisile,» lausus Urbel, kelle sõnul on seminaride lektorid mitmed oma ala spetsialistid. «MTÜ Esakoda seminarisarjas on fookuses eluasemevaldkonna toetusmeetmete, liginullenergia hoonete, küttesüsteemide lahenduste, ventilatsiooniseadmete, päikeseenergia ning reoveepuhastite teemad.» Urbel lisas, et seminar on suunatud nii ametkondade esindajatele kui ka korter- ja väikeelamute elanikele.

Mess on avatud ka homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles