Galerii: Kaseke kaob koos legaalse tänavakunstigaleriiga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänapäeval on kombeks au sees pidada nii igavikulist kunsti, mis ripub rasketes kuldsetes raamides rangelt valvatud muuseumisaalides ja erakogujate varakambrites, kui ka kaduvikulist loomingut, mille hulka kuuluvad tänavakunstiteosed. Mõnigi neist on tänavalt oksjonile üle kantud kujul teeninud loojatele sadu ja tuhandeid eurosid – isegi meil Tartus.

Kolmapäeval kirjutas Tartu Postimees, et Tähe ja Lootuse tänava nurgal mahajäetuna konutavat endist Kasekese restorani ja Tähe poe maja ootab ees lammutamine. Ühtlasi kaob nõnda esimene Emajõelinna legaalne tänavakunstigalerii, kust mõnigi pilt võiks leida tee oksjonile ja kunstikoguja seinale.

Tänavakunstifestivali Stencibility korraldajad Kadri Lind ja Sirla rääkisid juuni keskel, et linnavalitsuse ja Tähe 19 omanikuga kokkuleppel on see maja suve lõpuni koht, kuhu igaüks võib joonistada ja värvipurke suhistada nii kuis jaksab.

Kasekese tänavakunstigalerii praegust seisu silmas pidades märkis Sirla, et mõte oli luua koht, kus seinale joonistamise kunsti saab igaüks harjutada. «Suvel on Kasekese peale mitu kihti värvi kogunenud,» lisas ta. «Tulemust saab lugeda selles kogemuses, mida need joonistused nende teoste autoritele on andnud.»

Algajate kõrval on käinud avalikuks kasutamiseks antud seintel loomingulist palangut välja elamas ka sellised tänavakunstis tuntud kodu- ja välismaised tegijad, nagu Kairo, Mimiko, Tron Karton, Rombo Kaos, Karina Donis, Guts Draws, Sänk, LMRS Crew, Foot Foot jt.

Kadri Lind peab Kasekest märgilise tähendusega majaks. «See on meile väga armas, nii et oli suur rõõm kutsuda linnaelanikke joonistama ja mõneti läbi selle ka hoonega hüvasti jätma,» lisas ta. «Vaadates, kui värviline on praegu Kaseke, saame tulemuse üle ainult heameelt tunda.»

Lisaks esimesele legaalsele tänavakunstigaleriile tegutseb Emajõelinnas Vabaduse silla alune ehk Vabaduse galerii. Nagu märkis Kadri Lind, on see isetekkeline pind. «Sinna on aastate jooksul kogunenud mitmed tööd, aga need on tehtud nagu tänavakunstile kombeks – ööpimeduse varjus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles