Tartu linn kutsub elanikke geenidoonoriks hakkama (1)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geenidoonor.
Geenidoonor. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

2018. aasta aprillis käivitus sotsiaalministeeriumi algatusel suur riiklik projekt, mille raames on võimalik koguda sel aastal Eesti geenivaramusse veel kuni 100 000 uut geenidoonorit. Tartu linn kutsub kõiki tartlasi samuti projektis osalema. 

Tartu linnapea Urmas Klaas sõnas, et riigi algatatud 100 000 uue geenidoonori juurdesaamine on üks nendest lennukatest projektidest, millega Eesti paistab maailmakaardil uhkelt silma. «See on oluline samm ennetava meditsiini suunas, mis võimaldab tulevikus pakkuda meie inimestele paremat ja õigeaegset ravi. Iga tartlane saab selle eesmärgi täitumisele kaasa aidata olles geenidoonor,» lisas ta. 

Toetamaks geenivaramu projekti koguda 100 000 inimese geeniandmed, oli ka Tartu linnavalitsuses doonoripäev, mil käis verd loovutamas 108 inimest. 

Geenidoonoriks võivad saada kõik Eesti elanikud alates 18. eluaastast, eelduseks on informeeritud nõusoleku vormi allkirjastamine ja vereproovi andmine (6 ml veeniverd), vereproove kogutakse peale haiglate ja Synlabi laborite üle Eesti veel Tartus näiteks Lõunakeskuse ja kaubamaja Apothekas (äripäevadel kell 16–19, laupäeviti kell 11–15) ning Ahhaa keskuses laupäeviti kell 12–16. Kaasa tuleb võtta ID-kaart. 

Kõikidele uutele liitujatele koostatakse personaalsed geenikaardid, mille põhjal töötatakse edaspidi välja geneetiliste riskide raportid, ning luua võimalused nende kättesaadavaks tegemiseks meditsiinisüsteemis. 

Geenivaramuga saab liituda veel aasta lõpuni või kuni 100 000 proovi täitumiseni. Nüüdseks on nõusoleku projektiga liitumiseks allkirjastanud juba üle 71 000 inimese, kellest 57 000 on andnud ka vereproovi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles