ERMi uue maja unistuse ohver lebab unustusehõlmas (1)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallivahi maja palgid Raadi mõisas.
Vallivahi maja palgid Raadi mõisas. Foto: Margus Ansu

Varemetes Raadi lossi on asja õige vähestel, kuid läinud aasta detsembris tegi seal juba tavaks saanud käigu muinsuskaitseametnik Egle Tamm, et veenduda: jah, riigi kaitstav arhitektuurimälestis, puitelamu Näituse 4, on alles ja rahuldavas seisus. Lossimüüride vahel katusega hoiuruumides on hunnikud nummerdatud palke, kaarjaid aknadetaile ja muid osi ilmekast neogooti stiilis majast, mille 1824. aastal kavandas Toome pargivahtide tarvis professor Parrot.

See vallivahi majaks kutsutav hoone asus Vallikraavi käärus uue anatoomiku juures paigas, kuhu kaks kümnendit tagasi plaaniti Eesti Rahva Muuseumi uut peamaja, mille arhitektuurivõistluse võidutöö sai nimeks Põhja Konn. Maja jäi plaanitavale muuseumile ette, nagu veel paar puumaja, mille pärast peeti ägedaid vaidlusi ja mis nüüd seisavad riigi valduses jõude. Vallivahi maja lubas muinsuskaitseamet toona koost lahti võtta, kuid kaasnes kohustus see ka üles ehitada. Praeguseks on ebaselge, kes selles asjus üldse initsiatiivi peaks võtma.

Kingitus ülikoolile

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles