Päike toetas Maarja peremajade nurgakivi panekut (1)

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viis Maarja peremaja, mis järgmisel aastal Tartus valmivad, annavad elukoha 50 intellektipuudega inimesele, kellest osa on praegu kodused, ja igavesed lapsed oma eakaile vanemaile.

Neljakümne kuue aastane Kalev Muuli seisis Jaamamõisa tänava 22 ja 22a majade nurgakivikutseremoonia järel ümmarguse laua taga valge telkkatuse all ja ootas, mil ta ema Siiri Muuli banketilaualt maitsvaid suupisteid toob.

Kalev Muuli on pime mees ja elab koos emaga kolmetoalises korteris Veerikul.

Kuigi ta toimunust midagi ei näinud, teadis ta täpselt, kus on ja miks. Kui Maarja peremajad järgmisel suvel Jaamamõisa tänaval valmivad, saab temagi sinna oma toa ja esimest korda elus väljavaate elada emast eraldi ja nii iseseisvalt, kui see tema puuet arvestades võimalik on.

Tseremoonia järel banketilaulas: Kalev Muuli koos ema Siiriga ning Heino Einula ja Maarja Känd.
Tseremoonia järel banketilaulas: Kalev Muuli koos ema Siiriga ning Heino Einula ja Maarja Känd. Foto: Kristjan Teedema

«Praegu tunnen, kuidas päike paistab mu peale, ilm on väga ilus. Ja kivi on pandud,» sõnas ta õnnelikult.

Kalev Muuliga samasse lauda tulid suupisteid ampsama Maarja Känd ja Heino Ainula, kes ootavad samuti Maarja peremajade valmimist. Nemad loodavad elama pääseda kahekesi ühte tuppa, et peremajas oma kodu luua.

Tartu linn ehitab kokku viis Maarja peremaja, kus igasse ühte saab kodu kümmekond intellektipuudega inimest. Kaks neist majadest rajatakse Jaamamõisa tänavale, ülejäänud kaks tulevad Ujula tänavale, lisaks renoveeritakse Kure tänaval üks eramu.

Tartu Maarja Tugikeskuse juhataja Helle Känd kõneles hääle värisedes ja silmade helkides tseremoonial sellest, et ta peaks küll kontrollima oma tundeid, aga ei suuda. «Need inimesed siin ei saa endale ise kodu luua, aga meie suudame,» osutas ta noortele, kes Maarja tugikeskuses oma aega sisustamas käivad ja kes seda sündmust muusikaliste vahepaladega ka koha peal kaunistamas olid. «Nemad siin arendavad meid ja tervet ühiskonda, õpetades meile siirust ja tolerantsust.»

Maarja peremajad valmivad Euroopa Liidu regionaalfondi toel. Ettevõtmise kogumaksumus on 3,5 miljonit eurot, millest 1,8 miljonit panustab Tartu linn.

Kõik viis peremaja on umbes 300-ruutmeetrise üldpinnaga. Ehitustööd haaravad ka trasside ja õueala ehitust ning need lõpetatakse 2019. aasta juulis.

Peremaju ehitavad Lähte Ehituse AS ja Jaagor Grupp OÜ.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles