Tartu Postimehe artikleid saab kuulata

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli kuulamiseks tuleb käivitada põhifoto all olev audiopleier.
Artikli kuulamiseks tuleb käivitada põhifoto all olev audiopleier. Foto: Kuvatõmmis / Kristiina Ojala

Eelmisest nädalast on olnud võimalik suurt osa Tartu Postimehe, aga ka teiste Eesti Meedia väljaannete veebilehtedel ilmunud artikleid kuulata arvuti või nutiseadme kõlaritest või nendega ühendatud kõrvaklappidest. Kõikide uute lugude juurde ilmub selline rakendus järgmisel nädalal.

Artikli kuulamiseks tuleb käivitada põhifoto all olev audiopleier, mille taustal töötav robot suudab kirjaliku teksti eestikeelseks kõneks sünteesida ja selle inimese häälega ette kanda. Rakendus põhineb eesti keele instituudi loodud helisünteesi lahendusel.

Eesti Meedia äriarendus- ja teostusgrupi juhi Kristjan Pillaku sõnul on robotteksti saamiseks näitlejad sisse lugenud hulga sõnu ja selle põhjal on sünteesitud teised hääldused ning tarvilikud kõnevormid. Samas on süsteem võimeline ise õppima ning end tagasiside põhjal parandama.

Tartu Postimehe lugude esitamiseks kasutab robot näitlejanna Eva Koldisti häält.

Kui praegu on uudised kuulatavad veel vaid ükshaaval, siis Pillaku selgituse kohaselt saavad huvilised peagi võimaluse ise pleiliste teha, liites sinna näiteks kõik selle päeva värske Tartu Postimehe lood. Ka peaks tulevikus saama artiklite helifaile mobiiltelefoni või arvutisse laadida, et neid näiteks lennusõidu ajal kuulata.

Pillaku veendumuse kohaselt hakkab kõnesüntesaator järk-järgult praegusest veelgi paremini eestikeelset teksti esitama. Samas avaldas ta heameelt, et see on end juba esimeste katsetustega üllatavalt kasutajasõbralikuna tõestanud. «Proovisin hiljuti, kas kuulen linnaliikluses autoroolis olles mobiilis etteloetavaid uudiseid talutavalt. Pean tõdema, et mind üllatas ettelugemise kvaliteet,» rääkis Pillak.

Pleieriga varustatakse üksnes uued artiklid, arhiiviuudiseid ei ole esialgu kavas audioformaati teisendama hakata.

Helifail tekib uue veebiuudiste juurde minuti jooksul pärast avaldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles