Kuidas teha komast ülakoma? Õhupalliga, leiab aasta klassijuhataja (1)

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadi-Ly Jaansalu lehvitas aasta klassijuhataja tiitli saamisel oma praegustele ja endistele õpilastele.
Kadi-Ly Jaansalu lehvitas aasta klassijuhataja tiitli saamisel oma praegustele ja endistele õpilastele. Foto: Liis Treimann
  • Aasta klassijuhataja tiitliga pärjati õpetajate galal Kadi-Ly Jaansalu.

Põltsamaa Ühisgümnaasiumi 6.b klassi juhataja Kadi-Ly Jaansalu on õpetajageeniga inimene. Mida see võiks tähendada?

See tähendab, et kui kooli tulles oskab igaüks puhanud ja rõõmsameelne välja näha, siis õpetajageeniga inimene oskab ka koolipäeva lõpul heatujuline ja rõõmsameelne olla ning sellisena koju minna.

Õpetajageen tähendab veel, et kui õpetaja kirjutab midagi tahvlile, siis on tal silmad selja taga. Nii on öelnud Kadi-Ly Jaansalu õpilased. Aga need silmad ei ole laste meelest mitte sellised kontrollivad ja pahandusetegijat jälitavad, vaid hoopis naeratavad ja vahel isegi silma pilgutavad.

Üks õpilane arvab nii.
Üks õpilane arvab nii. Foto: Riina Valdmets
Aga kui keegi ütleb kellegi kohta, et ta võtaks ta kaasa põgenemistuppa, siis käib jutt ilmselt Põltsamaa õpetajast Kadi-Ly Jaansalust.

Kui pahandustest rääkida, siis õpetajageeniga inimene aitab lapsel väiksest pahandusest üle saada nalja ja naeruga. Ja kui naljast ja naerust rääkida, siis joonistab õpetaja Kadi-Ly Jaansalu oma eesti või inglise keele tunnis tahvlile ülakoma koos õhupalliga. Lapsed lagistavad naerda ning tüütud grammatika ja õigekirja reeglid ei olegi enam nii tüütud, tasub vaid ette kujutada, kuidas õhupall koma maast üles apostroofiks tõstab.

Põgenemistuba

Selge on, et õpetajageeniga inimene peab olema julge ja tubli, selline, keda hindavad kolleegidki. Kui Kadi-Ly Jaansalust rääkida, siis…

Noh, sellist arvamust, et vaat tema on nii vahva kaaslane, et võiks kaasa võtta kas või üksikule saarele, on kõik kuulnud. Aga kui keegi ütleb, et ta võtaks selle teise inimese kaasa põgenemistuppa, siis käib jutt ilmselt Põltsamaa õpetajast Kadi-Ly Jaansalust.

Ka kõik Kadi-Ly Jaansalu õpilased tuleksid temaga kindlasti kaasa, kuna usuvad, et õpetajat saab usaldada ning õpetaja usaldab neid ning koostööd tehes pääsevad nad sealt põgenemistoast välja iga kell.

Üks lapsevanem on meenutanud, et kui Kadi-Ly Jaansalust sai tema poja klassijuhataja, tõi laps esimesel päeval koju värviliselt kujundatud infolehe, kus olid loetletud üles kõik olulised õppevahendid ning kõik eesootavad sündmused ja koosolekud. Infoleht oli koostatud nii kauni tunnetusega, et see sobis panna seinale nagu mõni kunstiteos.

Kadi-Ly Jaansalu ühel isadepäeva sündmusel organiseerimishoos.
Kadi-Ly Jaansalu ühel isadepäeva sündmusel organiseerimishoos. Foto: Riina Valdmets

Andeid ja vaimukat meelt Kadi-Ly Jaansalul jagub. Piisab, kui loetleda üles pealkirjad näitemängudele, mida ta kas ise on kirjutanud või mis ta õpilased on välja mõelnud: «Jõulud kõlavad tuttavalt», «Pöialpoiss ja 7 Lumivalget», «Päkapikk ja kuri poiss», «Suur komöödiaõhtu: All Stars», «Su nägu kõlab õpetlikult».

Menukaist telesarjadest inspireeritud lugude süžeed räägivad koolielust ja teismeikka jõudma hakkavate laste argipäevast. Neid kantakse ette nii kooliperele kui ka lastevanematele ning neis saavad ka arglikumad lapsed oma esinemisoskust treenida ja eneseusku proovile panna.

Näitemängudest veel niipalju, et kui mõni õpilane juhtub mõneks esinemiseks haigeks jääma, on kuuendal-beel asendaja olemas, sest kõiki rolle suudab ükskõik millises näidendis ette kanda ka klassijuhataja Kadi-Ly Jaansalu.

Õpetajageen hõlmab Kady-Ly Jaansalu puhul kahtlemata veel musikaalsust, head lauluhäält ja liikumisoskust ning pange tähele - ka küpsetamiskunsti valdamist.

Plaadikook ja pirukad

Põltsamaa Ühisgümnaasiumis võib olla üks täiesti tavaline päev, ja üldsegi mitte kellegi sünnipäev ega läheneva suure püha eelõhtu, kui Kadi-Ly Jaansalu tuleb kooli kas soolaste pirukate või kohupiima-puru-koogiga või veel millegi kolmandaga. Ta lihtsalt läheb kodus köögis oma mehele ja kahele tütrele süüa tehes mõnikord hoogu ja sellest hoost jätkub järgmisel päeval ka kolleegidele õpetajate toas või ta oma klassis kuuendas-bees.

Teine õpilane arvab nii.
Teine õpilane arvab nii. Foto: Riina Valdmets

Põltsamaa Ühisgümnaasiumi õppealajuhataja Riina Valdmets ütleb, et selliseid asju, millega Kadi-Ly Jaansalu hakkama ei saa, ei olegi. Ning Riina Valdmets peab silmas õpetaja loovust ja innovatsioonimeelsust, ainetevaheliste seoste leidmist, sõnapidamist, organiseerimisvõimet - käigu jutt siis sõpruskoolist Soomes, Põltsamaa sildade heategevusjooksust või õpilasleiutajate konkursist.

On veel üks asi, mille puhul tasub Kadi-Ly Jaansalu õpetajageeni kadestada. Selle sõnastas taas ta õpilane: «Meie õpetajal on alati hea meel, kui me milleski osaleme, ja hea meel isegi siis, kui me ei võida.»

Lugu õpetajate galal «Eestimaa õpib ja tänab» välja kuulutatud aasta klassijuhatajast Kadi-Ly Jaansalust sündis Põltsamaa Ühisgümnaasiumi õppealajuhataja Riina Valdmetsa, 4a klassi juhataja Pille Martsiku, lapsevanema Reelika Õigemeele ja huvijuhi Mariin Sirki abiga.

Õpetajad suure algustähega

Tartu- ja Jõgevamaalt pärit Aasta Õpetaja autasu saajad on:

Aasta klassijuhataja tiitli pälvis Kadi-Ly Jaansalu Põltsamaa Ühisgümnaasiumist.

Aasta õppejõuks osutus Merle Kolga Tartu Tervishoiu Kõrgkoolist.

Aasta tugispetsialisti tiitli sai Inga Brin Tartu Hiie Koolist.

Aasta hariduse sõbrad on Palamuse pritsumehed Palamuse Vabatahtlikust Päästekomandost.

Aasta Õpetaja 2018 konkurss leidis aset 12 kategoorias, võitjad kuulutati välja 14. oktoobri õhtul Estonia kontserdisaalis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles