Kolletamispäev langeb kokku lõikustänupühaga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolletav Karula rahvuspark oktoobris. Vaade Mähkli vaatetornist.
Kolletav Karula rahvuspark oktoobris. Vaade Mähkli vaatetornist. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eesti rahvakalendris on täna kolletamispäev. Veebiväljaande www.folklore.ee/erk järgi on see üks neljast tähtpäevast, mida on arvatud kuuluvat ristiusueelsesse aastat neljaks võrdseks osaks jaotavasse kalendrisüsteemi. Teised kolm on künnipäev, mareta- ehk karusepäev ja taliharjapäev.

Folkloristid on kirja pannud vanarahva teateid, mis viitavad kolletamispäeva nimetuse seosele puulehtede kolletamisega, teisal on öeldud, et «kõik asjad lähvad sügise poole kollaseks». Venelaste rahvakalendris on samal kuupäeval грязнихи – üks oktoobrikuu päevadest, mil vaadatakse, kas pori on palju, ja otsustatakse selle järgi talve saabumist.

Kirikukalendris on täna lõikustänupüha. Koguduse liikmed on kirikutesse jumalateenistuse ajaks viinud sügisande, mõnel pool isegi hoidistena. Koos nendega on tähelepanu keskmesse tõstetud tänulikkus ja tänamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles