Rahvusvahelise teatrifestivali avab lavastus kummituslinnadest

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastuses «Surnud linnad».
Stseen lavastuses «Surnud linnad». Foto: Poti Valerian Gunia teater / TÜT

Lavastus «Surnud linnad», mida mängib 11. oktoobril kell 19 Genialistide klubis Gruusiast tulnud Poti Valerian Gunia riikliku teatri trupp, jutustab loo hukule määratud või juba surnud linnadest. Ühtlasi avab etendus rahvusvahelise A-festivali.

Tartu üliõpilasteater eesotsas kunstilise juhi Kalev Kuduga on seekordsele, seitsmendale üliõpilas- ja sõltumatute teatrite kohtumisele Tartus toonud omanäolised lavastused Gruusiast, Lätist, Valgevenest, Belgiast ja Bulgaariast.

Näiteks Bulgaaria Neofit Rilski ülikooli teatri  etendus «Armastus naeratab», seda saab vaadata reedel Genialistide klubis (Magasini 5), loodud Anton Tšehhovi «Karu» ja «Abieluettepaneku» ainetel satiiriliseks ja meelelahutuslikuks vaatemänguks.

Laupäeval ja pühapäeval on festivali neli etendust Tartu üliõpilasmajas (Kalevi 24). Laupäeval tulevad publiku ette kõigepealt Belgia ja seejärel Valgevene teatritrupp. Festivali viimasel päeval saab vaadata Läti ülikooli tantsulavastust «Stopp», milles on võetud vaatluse alla suhted.

Festivalile paneb sealsamas punkti tartlaste Nullteatri lavastus «Hauakaevaja», mis esietendus tänavu 2. mail Tartu Uues Teatris. Lugu on noorest näitlejast, kes on unistanud «Hamletis» mängida Taani printsi, peab aga kehastama Hauakaevajat. Shakespeare'i Hamleti kuulsa küsimuse «Olla või mitte olla?» asemel on ta silmitsi dilemmaga «Olla või mitte olla laval?».

Eestikeelse «Hauakaevaja» lavastaja, heli- ja valguskunstnik on Irakli Gogia (Gruusia). Vaatajate ees on Musta Kasti näitleja Karl Edgar Tammi ja Mira Gaydarova (Bulgaaria). Kõikidel välisteatrite etendustel on ingliskeelsed subtiitrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles