Psühhedeelsel kunstinäitusel esitletakse hallutsinatsioone esile kutsuvat Unenäomasinat

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gysini Dreamachine.
Gysini Dreamachine. Foto: Charles Gatewood

24. oktoobril avatakse arhitektuurse valgustuse ja valguskunsti festivali Tartu Valgus sisenäituste programmi raames kunstinäitus «Vaakum kui mõtteviis», mis toimub samaaegselt Tartu kunstimajas ja Nooruse galeriis. 

Näituse pealkiri «Vaakum kui mõtteviis» pärineb Tartu anarhistliku tänavapoeedi Aldar «Psaiko» Talviste suust, esindades talle iseloomulikke keelt tühistavaid absurdisme ja Tartu eksperimentaalse kirjanduse skene mentaalsust. Näitusel osalevad kunstnikud ja teosed kõnetavad valguse, psühhogeograafia ja psühhedeelia seost.

Näituse kuraator KIWA avab näituse kontseptsiooni järgmiselt: «Valguse kui metafoori ja valguse kui illumineeriva impulsi vahekord loovad maailmu psühhogeograafia ja uusmütoloogia aspektist. Sellega kaasnevad tähelepanekud nihkeid registreerivas teadvuses ja ümbritsevas keskkonnas toimuva vahel olevatest hämaraladest.»

Näituse peaesineja on Rootsi kuulsaim kunstnik-provokaator, Stockholmi helilooja, visuaalkunstnik ja kuraator Carl Michael von Hausswolff, kes on enda rajatud kuningriigi Elgaland-Vargaland monarh.

Hausswolff kasutab oma teostes tihti valgust, neist tuntumad on tema valgusinstallatsioonid, näiteks sari «Tühi punane» või etendus «Piinamine valgusega». Ta on seotud 20. sajandi psühhedeelse kunsti arengute, nähtuste ja tegijate skenega, nagu William S. Burroughs, Brion Gysin, Genesis P-Orridge, Andrew McKenzie jt.

Tartuga on von Hausswolff seotud läbi selle, et ta hoiab Tartu päritolu maailmakuulsa teadlase ning elektroonilise hääle fenomeni avastaja Friedrich Jürgensoni arhiivi. Lisaks temale osalevad näitusel eesti kunstnikud Liisa Hirsch, Tammo Sumera, Kristel Saan, Johannes Luik, Aivar Tõnso ja teadmata päritolu Tundmatu Kunstnik.

Näituse eriprojektina esitletakse Tartu Kunstimajas Eestis esmakordselt Brion Gysini ja William Burroughsi poolt 1959. aastal leiutatud ja Psychic TV poolt populariseeritud legendaarset hallutsinatsioone esile kutsuv Dreamachine’i ehk Unenäomasinat, mida nimetatakse ka maailma esimeseks kunstiteoseks, mida vaadatakse kinnisilmi.

Tartu Valgus ehk TAVA on terviklik, rahvusvaheline, valdkondi ühendav arhitektuurse valgustuse ja valguskunsti festival Tartus, mille eel- ja põhisündmused kestavad kokku 30 päeva. Festivali korraldab MTÜ Valgusklubi koostöös Tartu linnavalitsusega. Kokku külastab Tartut üle kolmekümne valgustusdisaineri ja valguskunstniku ning ligi 200 konverentsil ja töötubades osalejat üle maailma. Tartu vanalinnas kulgev Valgusrada on avatud festivali publikuprogrammi raames terve nädalavahetuse, 25.-28. oktoobri keskööni. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles